Ťažké časy spájajú starých priateľov, na Kube zakotvila ruská loď

Ťažké časy spájajú starých priateľov, na Kube zakotvila ruská loď

13.7.2023 (SITA.sk) – Do kubánskeho hlavného mesta Havana v utorok priplávala výcviková loď ruského námorníctva Perekop. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na kubánsku štátnu spravodajskú službu Prensa Latina, počas štvordňovej návštevy na Kube budú námorníci z Perekopu „vykonávať širokú škálu aktivít a členovia kubánskej verejnosti budú mať možnosť si loď prezrieť“.

Ďalší znak obnovenia vzťahov

Je to prvá oficiálna návšteva ruského námorného plavidla na Kube po rokoch. Predstavuje taktiež ďalší znak obnovenia vzťahov medzi spojencami z čias studenej vojny po rozpade Sovietskeho zväzu, ktorý takmer stiahol kubánsku ekonomiku na dno.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v májom rozhovore pre ruskú sieť RT odsúdil „rozširovanie NATO smerom k ruským hraniciam“ i americké sankcie voči Moskve. Zároveň vtedy ohlásil „projekty spolupráce s Ruskom“, ktoré sa na Kube pripravujú.

Obe krajiny taktiež oznámili množstvo dohôd a prezentovali viacero stretnutí na vysokej úrovni. Dohody umožňujú Rusku prenajať si pozemky na Kube až na 30 rokov, vybudovať turistické zariadenia na pláži neďaleko Havany, otvoriť supermarkety s ruskými výrobkami a zásobovať ostrov veľmi potrebným palivom.

Ropa ako záchranné lano

Podľa výskumníkov z Texaskej univerzity v Austine Rusko od rozpútania vojny na Ukrajine poslalo na Kubu viac ropy ako kedykoľvek predtým od pádu Sovietskeho zväzu. V tomto kalendárnom roku podľa odhadov Rusko dodalo Kube ropu v hodnote približne 167 miliónov dolárov.

Pre „ostrov slobody“ s nedostatkom peňazí to bolo kľúčové záchranné lano, keďže na celej Kube vodiči čakali niekoľko dní v radoch na čerpacích staniciach, aby mohli natankovať.

Počas studenej vojny Kuba a Sovietsky zväz pestovali hlboké vzťahy. ZSSR rozmiestnil na ostrove tisíce diplomatov, špiónov a vojenských poradcov a vybudoval v Havane veľké veľvyslanectvo, ktoré malo symbolizovať akúsi šabľu v srdci amerického imperializmu.

Po páde Sovietskeho zväzu však Kuba stratila svojho hlavného obchodného partnera a dostala sa do hlbokej hospodárskej depresie. Odvtedy Kubánci vnímajú svoju niekdajšiu blízkosť s Rusmi buď s hlbokou nostalgiou, alebo s opovrhnutím nad nevydareným manželstvom.

Viac k témam: Kubánsky prezident, Medzinárodné vzťahy, Ruská loď, rusko-ukrajinský konflikt, Studená vojna
Zdroj: SITA.sk – Ťažké časy spájajú starých priateľov, na Kube zakotvila ruská loď © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet