Ukrajina zatkla dvoch mužov podozrivých zo špionáže pre ruskú FSB, hrozí im doživotie

Ukrajina zatkla dvoch mužov podozrivých zo špionáže pre ruskú FSB, hrozí im doživotie

27.3.2024 (SITA.sk) – Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala dvoch Ukrajincov, ktorí sú obvinení z pomoci ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB) pri plánovaní útokov na vojenské zariadenia a komunikačnú infraštruktúru.

Ako informuje spravodajský portál Kyiv Independent, SBU na komunikačnej platforme Telegram informovala, že 24-ročného muža zatkli v Kyjeve a ďalšieho v Odese, pričom ich oboch prichytili pri špionáži.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Pripravovali raketové útoky na vojenské jednotky obranných síl a energetické a telekomunikačné zariadenia v troch regiónoch,“ uvádza sa v príspevku SBU. Jeden z mužov mal údajne za úlohu identifikovať lokácie základní ukrajinských ozbrojených služieb a zamestnal sa ako špeditér v odeskej firme, ktorá dodáva potraviny jednotkám armády, s cieľom získať informácie.

Druhý zase údajne zbieral informácie o stave Kyjevskej televíznej veže po ruskom útoku z marca 2022 a tiež fotografoval jednu z tepelných elektrární v hlavnom meste.

Oboch mužov FSB naverbovala koncom januára, tvrdí SBU. Voči mužom už vzniesli obvinenia a v prípade usvedčenia im hrozí doživotný trest odňatia slobody.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Viac k témam: Ruská špionáž, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ukrajina zatkla dvoch mužov podozrivých zo špionáže pre ruskú FSB, hrozí im doživotie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet