Ukrajinský čln so 450 kilogramami trhaviny vyradil z boja ruskú výsadkovú loď (video+foto)

Ukrajinský čln so 450 kilogramami trhaviny vyradil z boja ruskú výsadkovú loď (video+foto)

4.8.2023 (SITA.sk) –
https://cdn.sita.sk/sites/34/2023/08/znicena-ruska-lod-olenegorskij-gornak.mp3

aktualizované 4. augusta 12:31

Bezpilotný čln Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) v noci na piatok poškodil ruskú výsadkovú loď Olenegorskij Gorňak v ruskom čiernomorskom prístave Novorossijsk. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroj z SBU.

„Videozáznam ukazuje bezpilotný čln SBU s nákladom 450 kilogramov trhaviny trinitrotoluén útočiaci na nepriateľskú loď s približne 100 členmi posádky na palube,“ uviedol zdroj.

Výsledkom útoku je veľká diera v trupe lode a podľa videa, ktoré zverejnil web gazeta.ua, je naklonená na bok a pomaly sa potápa. V blízkosti poškodeného plavidla sa nachádza niekoľko ďalších lodí, pravdepodobne na evakuáciu posádky.

Moskva po útoku mlčí

Ruské kanály na Telegrame taktiež informovali, že zasiahnutú loď sa snažia odtiahnuť k brehu. Moskva neposkytla žiadne oficiálne informácie o poškodení lode v ruskom čiernomorskom prístavnom meste Novorossijsk. Vyhlásila akurát, že výsadková loď spoločne s protisabotážnym člnom Suvorivec bez poškodenia a strát údajne odrazila útok dronov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ministerstvo obrany Ruskej federácie ako vždy tvrdí, že všetky útoky boli odrazené a nedošlo k žiadnym zraneniam. Ale prečo je potom jedna z lodí veľmi unavená, v nákladných priestoroch je voda a snažia sa ju odtiahnuť do prístavu?“ napísal na Telegrame predstaviteľ ukrajinských ozbrojených síl Anatolij Štefan.

Ďalší cenný ukrajinský „úlovok“

Zdroj z prostredia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) uviedol, že zničenie ruskej vojnovej lode bolo výsledkom špeciálnej operácie SBU a námorných síl ukrajinských ozbrojených síl.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine – august 2023 (fotografie)

Výsadková loď Olenegorskij Gorňak je ďalším cenným „úlovkom“ ukrajinskej armády. Ukrajinci vlani i zničili krížnik Moskva, vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily. Moskva bola najväčšia ruská vojnová loď potopená v boji od druhej svetovej vojny a jej potopenie je jeden z najtrápnejších úderov pre ruského vodcu Vladimira Putina počas vojny na Ukrajine.

Novorossijsk💥💥 pic.twitter.com/HS5DWp0ktK
— ASorin🗽 (@artursorin) August 4, 2023

Prístav Novorossijsk, ktorý je významným centrum exportu z krajiny, dočasne uzavreli a zastavili pohyb všetkých lodí po útoku ukrajinských bezpilotných člnov. Uviedla to spoločnosť Caspian Pipeline Consortium, ktorá v Novorossijsku prevádzkuje ropný terminál. Ide o prvý ukrajinský úder na dôležitý ruský obchodný prístav. Informuje o tom portál Sky News.

Boje v Čiernom mori a jeho prístavoch eskalovali po tom, ako Rusko minulý mesiac odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody. Išlo o dohodu umožňujúcu bezpečný export tovarov z blokovaných ukrajinských prístavov. Po skončení dohody ruské drony a rakety zasiahli niekoľko ukrajinských zariadení a obilných skladov v blízkosti Čierneho mora.

Viac k témam: loď Olenegorskij Gorňak, Novorossijsk, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinský čln so 450 kilogramami trhaviny vyradil z boja ruskú výsadkovú loď (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet