USA a Británia uvalili pre útok proti Izraelu nové sankcie na Irán, majú zasiahnuť výrobu dronov

USA a Británia uvalili pre útok proti Izraelu nové sankcie na Irán, majú zasiahnuť výrobu dronov

18.4.2024 (SITA.sk) – Spojené štáty americké a Veľká Británia vo štvrtok uvalili nové kolo sankcií na Irán. Reagujú tak na jeho víkendový útok na Izrael, ktorý by mohol rozšíriť ozbrojený konflikt na Blízkom východe.

Americké ministerstvo financií sankcie uvalilo na 16 ľudí a dva subjekty v Iráne vyrábajúce motory pre bezpilotné lietadlá, ktoré iránske sily použili proti Izraelu.

Degradácia vojenského priemyslu

Reštritkívne opatrenia sa dotkli aj piatich firiem v sektore výroby ocele a troch dcérskych spoločností iránskej automobilky Bahman obvinených z materiálnej podpory iránskej armády a ďalších sankcionovaných skupín.

Ministerstvo obchodu uvalilo nové kontroly s cieľom obmedziť prístup Iránu k základnej komerčnej mikroelektronike, čo sa vzťahuje na položky vyrobené mimo USA s pomocou americkej technológie.

Americký prezident Joe Biden vo vyhlásení uviedol, že nariadil ministerstvu financií, aby pokračovalo s uvaľovaním sankcií, aby ďalej „degradovali iránsky vojenský priemysel“.

„Nech je jasné všetkým, ktorí umožňujú alebo podporujú útoky Iránu, že nebudeme váhať prijať všetky potrebné opatrenia, aby sme vás pohnali k zodpovednosti,“ povedal.

Útok mal byť odvetou

Spojené kráľovstvo zase sankcionovalo iránske vojenské organizácie, jednotlivcov a subjekty zapojené do raketového a dronového priemyslu v Iráne.

Teherán vyhlásil, že svoj útok z 13. apríla vykonal v odvete za údajný izraelský úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku, pri ktorom zomreli vojenskí predstavitelia.

Sankcie avizovali skôr počas týždňa aj európski lídri.

Viac k témam: Sankcie proti Iránu, Útok Iránu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – USA a Británia uvalili pre útok proti Izraelu nové sankcie na Irán, majú zasiahnuť výrobu dronov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet