V najväčších voľbách sveta už rátajú hlasy, vedie Indická ľudová strana premiéra Módího

V najväčších voľbách sveta už rátajú hlasy, vedie Indická ľudová strana premiéra Módího

4.6.2024 (SITA.sk) – V Indii rátajú hlasy v parlamentných voľbách, ktoré sa odohrali počas uplynulých šiestich týždňov, pričom podľa prvotných výsledkov s pohodlným náskokom vedie Indická ľudová strana (BJP) premiéra Naréndru Módího.

Tri hodiny od začiatku rátania mala hinduistická nacionalistická BJP náskok v 239 volebných obvodoch z 542 kresiel v dolnej komore parlamentu a jedno už vyhrala v hlasovaní, kde nemala konkurenciu. Hlavná opozičná strana Indický národný kongres viedla v 96 volebných obvodoch.

Rátanie bude aj naďalej pokračovať

Módího BJP je súčasťou Národnej demokratickej aliancie, ktorej strany podľa predbežných výsledkov vedú v 286 volebných obvodoch. Indický národný kongres je súčasťou aliancie Inda, ktorá vedie v 197 obvodoch. Na väčšinu v parlamente je zapotreby 272 kresiel.

Indická volebná komisia nezverejnila, koľko percent hlasov už zrátali, očakáva sa však, že rátanie bude pokračovať v priebehu dňa a aj výsledky by mali byť známe ešte v utorok. Parlamentné voľby v Indii boli najväčšie na svete, pričom tam rátajú zhruba 642 miliónov hlasov.

Voliť mohla takmer miliarda ľudí

Voliť pritom mohla takmer miliarda voličov. Voľby sú vnímané ako referendum o vláde populistického premiéra Naréndru Módího, ktorý sa usiluje o svoje tretie funkčné obdobie na čele krajiny.

Ak Módí vyhrá, bude len druhý indický líder, ktorý si udržal moc aj v treťom funkčnom období. To sa podarilo dosiaľ len Džaváharlálovi Néhrúovi, prvému premiérovi Indie.

Viac k témam: Indická ľudová strana (BJP), Indický premiér, parlamentné voľby v Indii
Zdroj: SITA.sk – V najväčších voľbách sveta už rátajú hlasy, vedie Indická ľudová strana premiéra Módího © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet