Všetko sa rúca. A Angela Merkelová dostala strach

Všetko sa rúca. A Angela Merkelová dostala strach

Spravodajská agentúra Reuters zaznamenala zamyslenie nemeckej kancelárky Angely Merkelová nad oslabením doteraz fungujúceho „svetového poriadku“. Najmä s ohľadom na plnenie medzinárodných zmlúv v oblasti obchodu.

„Nemecko je znepokojené tým, ako sú oslabované organizácie a konkrétnej zmluvy, ktorých cieľom je podporovať medzinárodnú spoluprácu,“ konštatovala podľa agentúry Reuters na včerajšej konferencii v Berlíne Angela Merkelová, ktorá ďalej hovorila o postupnom strácanie priamych spomienok na druhú svetovú vojnu. „Ľudia, ktorí ju zažili, vymierajú a my tak strácame očitých svedkov tohto globálneho konfliktu,“ povedala nemecká kancelárka.

„Z tejto hrozné skúsenosti sa naučili, že popri utápaniu sa v smútku je dôležité sa snažiť budovať vzájomné priateľstvo,“ vyhlásila Merkelová, ktorá ďalej hovorila o narastajúcom vplyve digitálnych technológií. „Ty mení svetovú ekonomiku spôsobom, ktorý možno porovnávať snáď len s vynálezom kníhtlače Johannesom Gutenbergom pred takmer šiestimi stovkami rokmi. Zmeny s tým spojené nemôžu prekonať jednotlivé štáty, “

Práve preto nadobúdajú podľa Merkelovej medzinárodnej dohody na dôležitosti. „Bohužiaľ práve v tejto fáze sú medzinárodné zmluvy a inštitúcie oslabované. Je to znepokojujúce, pretože súčasný svetový poriadok vychádza z našich skúseností, ktoré sme urobili v súvislosti s hroznými svetovými vojnami minulého storočia, „vyhlásila Merkelová a zároveň varovala pred protekcionizmom, ktorý z jej pohľadu ohrozuje svetové trhy.

Celý prejav Merkelovej sa týkal súčasného problematického vyjednávania medzi Európou a Spojenými štátmi strán transatlantického obchodného partnerstva (TTIP), ku ktorému sa Trumpová administratíva, na rozdiel od tej Obamovej, stavia odmietavo. Nemecká kancelárka vyjadrila ľútosť nad nepriechodnými rokovaniami a zároveň spomenula ochotu Európy ďalej o týchto záležitostiach spoločne vyjednávať.

Zároveň ale varovala pred konfrontačným prístupom, čím nepriamo kritizovala práve amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Radi budeme ďalej konať, ale nesmieme byť tlačení do kúta. Ja osobne stále dúfam, že Európska únia nebude kvôli svojim obchodným sporom so Spojenými štátmi musieť zaviesť odvetné opatrenia, „cituje Reuters kancelárku a dodáva, že Trump zaviedol 25% sadzbu na dovoz ocele a desaťpercentnú na dovoz hliníka. Európska únia dostala výnimka do 1. júna.

0Shares
Správy Svet