Tu sa dozviete, kde ruskí oligarchovia a ich rodiny vlastnia nehnuteľnosti v New Yorku

Tu sa dozviete, kde ruskí oligarchovia a ich rodiny vlastnia nehnuteľnosti v New Yorku

Americkí politici vrátane niektorých senátorov, ako napríklad republikána Rogera Wickera z Mississippi, vyzývajú, aby USA oficiálne uvalili sankcie na celý zoznam „Navaľného 35“, ktorý zahŕňa Putinových blízkych.

Ide o zoznam jednotlivých hlavných údajných „kľúčových pomáhačov“ Putinovej kleptokracie, ktorý zostavil ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, ktorý prežil takmer smrteľnú otravu nervovoparalytickou látkou od Putinových hrdlorezov po tom, ako odhalil rozsah diktátorovej korupcie a prania špinavých peňazí – vrátane výstavby prezidentského paláca za miliardu dolárov – a ktorý stále hovorí aj z väzenia počas klokanieho súdneho pojednávania.

Po ruskej invázii na Ukrajinu teraz USA uvalili sankcie na Putina a niektorých jeho kumpánov – nie však na všetkých. A Spojené kráľovstvo, Kanada a viac ako 15 ďalších krajín už súhlasilo so zákazom preletov ruských súkromných lietadiel nad „demokratickým nebom“. Napriek tomu sa to mnohých prominentných oligarchov nedotklo a stále si užívajú svoje súkromné lietadlá a megajachty – hoci to sa môže zmeniť.

Several Russian oligarchs own property in New York City.

Nehnuteľnosti ruských oligarchov v New Yorku. Zdroj: New York Post

 

Abramovič, ktorého majetok presahuje 13,8 miliardy dolárov, nedávno získal občianstvo v Portugalsku. Koncom roka 2017 Abramovič previedol nehnuteľnosti v New Yorku v hodnote 92 miliónov dolárov na svoju bývalú manželku Dašu Žukovú – tesne pred vyhlásením sankcií v roku 2018. Tieto sankcie postihovali osoby blízke Putinovi a ich cieľom bolo „čeliť škodlivým ruským aktivitám“, ktoré poškodzujú demokraciu na celom svete, a odrádzať od nich.

Schopnosť oligarchov previesť majetok na iných je ďalšou medzerou, ktorú nemožno ignorovať, povedal Shelley. „Táto schopnosť politicky exponovaných ľudí previesť majetok na priateľov a rodinu je spôsob, ako obísť zákon, a potrebujeme legislatívu, ktorá by to riešila,“ tvrdila.

V piatok poslanci britského parlamentu označili Abramoviča za jedného z „kľúčových podporovateľov“ Putinovho režimu – čo Abramovič v minulosti poprel. Bol mu tiež fakticky zakázaný vstup do Spojeného kráľovstva, kde vlastní sídlo za 170 miliónov dolárov v blízkosti Kensingtonského paláca, ako aj futbalový klub Chelsea. (V sobotu odovzdal „správu a starostlivosť“ – alebo priamu kontrolu – nad klubom skupine správcov).

Vlastní aj megajachtu Solaris za 600 miliónov dolárov, ktorá sa môže pochváliť vlastným systémom na detekciu rakiet; jeho ďalšia megajachta Eclipse bola začiatkom tohto týždňa spozorovaná na malom ostrove Svätý Martin, uviedli zdroje denníka The Post. Medzitým britský premiér Boris Johnson minulý týždeň omylom povedal, že Abramovič už je na sankčnom zozname Spojeného kráľovstva; britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová potom podľa správ uviedla, že krajina nevylučuje, že ho tam v budúcnosti pridá.

0Shares
Správy Svet Zaujímavosti