Ukrajina pripúšťa, že sa pokúša zavraždiť Putina, šéf tajnej služby tvrdí, že ruský vodca si „všimol, že sa k nemu stále viac približujeme“

Ukrajina pripúšťa, že sa pokúša zavraždiť Putina, šéf tajnej služby tvrdí, že ruský vodca si „všimol, že sa k nemu stále viac približujeme“

Jednou z hlavných úloh špeciálnych jednotiek ukrajinskej spravodajskej služby je eliminovať ruského prezidenta Vladimira Putina a zostáva najvyššou prioritou, prezradil v rozhovore pre Die Welt Vadim Skibitsky, zástupca šéfa ukrajinskej vojenskej rozviedky.

Po vypuknutí vojny dal Washington jasne najavo, že nebude podporovať žiadny pokus o atentát na ruského prezidenta. Skibitského vyhlásenie, ako aj vývoj v posledných dňoch, čoraz viac poukazujú na to, že Spojené štáty strácajú kontrolu nad svojím spojencom vo vojne, čo predstavuje extrémne riziko eskalácie.

Skibický povedal, že je veľmi ťažké zavraždiť ruského prezidenta, ktorý je vždy chránený najvyššími bezpečnostnými opatreniami, a že sa „drží v úzadí, hoci teraz začína vystrčiť hlavu“. Skibický poukázal na to, že ruský vodca používa dvojníkov tela, čo sťažuje úlohu zabiť ho.

Ukrajinská špionážna agentúra si „nie je istá, či je to naozaj on“, povedal Skibitsky. Dodal, že Putin „si všíma, že sa k nemu dostávame čoraz bližšie“.

Medzi ďalšie mená na ‚zozname hitov‘ špeciálnych síl patria Jevgenij Prigožin, šéf Wagnerovej skupiny, ruský generál Sergej Surovikin, ruský minister obrany Sergej Šojgu a čečenský vodca Ramzan Kadyrov. My sme vo vojne a oni sú naši nepriatelia. Ich likvidácia by zachránila mnoho civilných životov,“ povedal Skibicki.

„Vždy hovorím, že nepriateľa treba rešpektovať. Samozrejme, rešpektujem ich rozhodnutie,“ reagoval Prigožin na nové podrobnosti rozhovoru týkajúce sa túžby Ukrajiny zavraždiť ho.

V apríli 2022 americký republikánsky senátor Lindsey Graham v príspevku na Twitteri vyzval na atentát na ruského prezidenta, ale Biely dom sa od výzvy tiež dôrazne dištancoval.

„Jediný spôsob, ako ukončiť túto (vojnu), je, aby niekto v Rusku odstránil tohto chlapíka (Vladimira Putina),“ napísal Graham.

„Toto nie je v súlade s pozíciou americkej vlády. Rozhodne to nie je vyhlásenie, ktoré by bolo počuť z úst kohokoľvek z nás, ktorí pracujeme v tejto administratíve,“ povedala Jen Psakiová, ktorá v tom čase pôsobila ako hovorkyňa Bieleho domu.

Odborníci tvrdia, že ak by Spojené štáty podporili takýto atentát, vytvorilo by to neuveriteľne nebezpečný precedens, ktorý by v budúcnosti mohli citovať krajiny po celom svete.

zdroj

0Shares
Správy Svet