Ukrajské jednotky prelomili ruské pozície na rieke Dneper severovýchodne od Chersonu, strategického ruského mesta na južnej Ukrajine

Ukrajské jednotky prelomili ruské pozície na rieke Dneper severovýchodne od Chersonu, strategického ruského mesta na južnej Ukrajine

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že „vo viacerých regiónoch existujú nové oslobodené osady“.

Na východe sa ukrajinské sily tlačili do ruskej Luhanskej oblasti.

Prezident Zelenskyj vo svojom večernom prejave k národu uviedol, že „v mnohých oblastiach pokračujú prudké boje“, neposkytol však podrobnosti.

V sobotu jeho sily znovu dobyli dôležité centrum mesta Lyman na východe, ležiace v blízkosti Luhanskej regionálnej hranice. Ruská armáda zmenila Lymana na logistickú základňu.

Na juhu Vladimir Saldo, ruský vodca v Chersone, uviedol, že ukrajinské sily prerazili neďaleko Dudchany, mesta na Dnepri asi 30 km (20 míľ) južne od predchádzajúcej frontovej línie. Ukrajinci nazývajú rieku Dnipro.

„Existujú osady, ktoré sú okupované ukrajinskými silami,“ povedal pán Saldo. Niektoré ruské správy hovoria, že Ukrajinci teraz obsadili Dudchany. Píše portál MSN.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uviedol, že „číselne nadradené“ ukrajinské tanky „vyhnali hlboký klin“ južne od dediny Zolotaya Balka, ktorá označovala predchádzajúcu frontovú líniu na Dnepri. Tvrdil, že Rusi v týchto bojoch zabili asi 130 ukrajinských vojakov.

Podľa pána Salda sa dva ukrajinské prápory pokúsili dostať do vodnej elektrárne Kakhovka, asi 70 km východne od Chersonu. Elektráreň sa nachádza v prístavnom meste Nova Kakhovka.

0Shares
Správy Svet