Skvelý olympijský debut. Skejtbordista Richard Tury bojoval o medailu a bol najlepším Európanom (foto)

Skvelý olympijský debut. Skejtbordista Richard Tury bojoval o medailu a bol najlepším Európanom (foto)

29.7.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 29. júla 19:12

Slovenský skejtbordista Richard Tury skončil v pondelňajšom finále disciplíny street na olympijských hrách v Paríži pod stupňami víťazov.

5,4 bodu od bronzovej medaily

Tridsaťjedenročný Košičan obsadil konečné 5. miesto so ziskom 273,98 bodu, pričom od bronzového Američana Nyjaha Hustona ho delilo 5,4 bodu.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024

„Som mega šťastný. Dostal som sa do finále z posledného miesta, takže to som mal šťastie. Vo finále som pre to urobil maximum. To, čo som v poslednom čase trénoval, to sa mi všetko podarilo, čiže som spokojný. Je z toho pekné piate miesto,“ povedal Tury pre STVR.

Z olympijského zlata sa raduje Japonec Juto Horigome, ktorý sa na najvyšší stupienok dostal až vďaka úspešnému triku v poslednej sérii, v ktorej dostal od rozhodcov 97,08 bodu. Odsunul tak na striebornú priečku Američana Jaggera Eatona. Horigome triumfoval o desatinu bodu.

Jediný Európan vo finále

Tury bol vo finále jediný Európan a rozhodne sa nestratil. Najprv predviedol dve vydarené jazdy, vďaka čomu sa ocitol medzi adeptmi na cenný kov. V následných piatich sériách trikov mu vyšli dva, ktoré sa mu započítali do konečného skóre a nakoniec sa umiestnil na 5. priečke. Najlepší trik predviedol vo štvrtej sérii, v ktorej dostal od rozhodcov 92,58 bodu.

„Trošku sa tu niektorí splašili, pretože ustáli triky, ktoré sme predtým ešte nevideli. Dúfam, že som urobil Slovensku radosť. Zbadal som v hľadisku prezidenta. Som naozaj veľmi šťastný,“ dodal Tury, ktorého účinkovanie v streete bolo o to impozantnejšie, že miestenku na OH 2024 si vybojoval iba pred mesiacom na podujatí olympijskej kvalifikačnej série v Budapešti.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Slovenský skejtbordista Richard Tury na letnej olympiáde v Paríži (fotografie)

Richard Tury patrí už viac rokov do širšej svetovej špičky v skejtbordingu. V roku 2022 získal bronz na otvorených majstrovstvách Európy v Bazileji a vo Svetovej sérii sa viackrát postavil na pódium. Na predchádzajúce OH 2020 v Tokiu sa nedostal len veľmi tesne, miestenka mu ušla o tri priečky.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Skejtbording
Zdroj: SITA.sk – Skvelý olympijský debut. Skejtbordista Richard Tury bojoval o medailu a bol najlepším Európanom (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet