Na mariupoľskom cintoríne pribudlo za niekoľko týždňov viac ako tisíc hrobov, stovky tiel sa našli pod troskami budov

Na mariupoľskom cintoríne pribudlo za niekoľko týždňov viac ako tisíc hrobov, stovky tiel sa našli pod troskami budov

15.7.2022 (Webnoviny.sk) – Na Starokrymskom cintoríne v Ruskom okupovanom meste Mariupoľ na juhu Ukrajiny od 12. mája do 29. júna zhruba 1 400 nových hrobov. Vo svojej správe, na ktorú sa odvoláva denník The Guardian, to uvádza Centre for Information Resilience (CIR).

Výskumníci organizácie sídliacej v Spojenom kráľovstve svoj výskum založili na satelitných snímkach spoločnosti Planet Labs PBC a odhadujú, že každý mesiac na mariupoľskom cintoríne vykopú päťnásobne viac hrobov ako pred ruskou inváziou.

Ostali odrezaní od elektriny či vody

CIR odhaduje, že od začiatku invázie do 12. mája sa počet hrobov na Starokrymskom cintoríne zvýšil o 1 700 a do 29. júna o ďalších 1 400, čiže celkovo o 3 100. Snímky ukazujú, že počas predvojnového obdobia medzi 21. októbrom a 28. marcom pribudlo približne 1 000 hrobov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ruské sily obliehali Mariupoľ takmer tri mesiace, než koncom mája oznámili, že majú mesto pod kontrolou. V zdevastovanom meste, odkiaľ odvtedy nehlásili ďalšie boje, zostalo zhruba 90-tisíc Ukrajincov, ktorí zostali s minimálnym prístupom k elektrine, telefónnej sieti, internetu, vode alebo zdravotnej starostlivosti.

Nárast počtu hrobov počas obdobia pokoja by sa dal podľa CIR vysvetliť tým, že stovky tiel našli pod troskami zničených budov v meste.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Výskyt viacerých masových hrobov

CIR analyzovalo aj pohrebisko v Manhuši pri Mariupole, o ktorom po prvý raz informovali ukrajinskí predstavitelia 21. apríla. Satelitné zábery podľa centra ukazujú zvýšenú aktivitu na mieste od 24. apríla do 8. mája. Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť uviedlo, že v masovom hrobe je pochovaných 3 až 9- tisíc obyvateľov Mariupoľa.

Správa sa tiež venovala cintorínu v obci Pionerske pri Mariupoli, kde sú podľa nej zákopy na hrobových miestach, ktoré sa zhodujú s novovytvorenými ruskými vojenskými pozíciami.

„V prípadoch, ako je Mariupoľ, výskyt viacerých masových hrobov v blízkosti, ako je Pionerske, označuje vysokú úmrtnosť, ktorá koreluje s ruskými pohybmi a neustálym ostreľovaním v primeranej blízkosti,“ uvádza CIR v správe s tým, že v kombinácii s ďalšími otvorenými dôkazmi sa „objavuje jasný obraz o tom, ako Kremeľ vedie svoju kampaň v rozpore s medzinárodnými dohovormi o ľudských právach“.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Na mariupoľskom cintoríne pribudlo za niekoľko týždňov viac ako tisíc hrobov, stovky tiel sa našli pod troskami budov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet