Samospráv sa dotkol výpadok príjmov vo výške 120 miliónov eur, progresívci chcú navrhnúť ich dofinancovanie

Samospráv sa dotkol výpadok príjmov vo výške 120 miliónov eur, progresívci chcú navrhnúť ich dofinancovanie

30.8.2024 (SITA.sk) – Poslanci Progresívneho Slovenska Marek Lackovič a Jana Hanuliaková navrhnú na septembrovej schôdzi Národnej rady SR dofinancovanie samospráv. Podľa Lackoviča je neprípustné, aby starostovia z vlastného vrecka požičiavali peniaze na chod obcí, pretože samospráv sa dotkol výpadok príjmov vo výške 120 miliónov eur.

Ak sa v tomto roku našlo sto miliónov eur na nové ministerstvo pre Andreja Danka, musia sa nájsť aj peniaze pre slovenské samosprávy. V opačnom prípade hrozí nielen odloženie kľúčových projektov v našich regiónoch, ale obce môžu mať problém plniť aj svoje základné úlohy,” vyhlásil Lackovič. Je podľa neho nedôstojné, aby mestá a obce mesiac čo mesiac bezvýsledne a ponižujúco žiadali vládu o peniaze, ktoré im patria.

V porovnaní s prognózami dostali miestne samosprávy v prvých siedmich mesiacoch tohto roka o 84 miliónov eur menej. Predseda združenia SK8, trnavský župan a člen Progresívneho Slovenska Jozef Viskupič vyčíslil výpadok za župy na 36 miliónov eur. Celkovo tak samosprávam chýba 120 miliónov eur. Dôvodom sú výrazné výpadky dane z príjmu fyzických osôb.

Zdroj: SITA.sk – Samospráv sa dotkol výpadok príjmov vo výške 120 miliónov eur, progresívci chcú navrhnúť ich dofinancovanie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko