Heger vyjadril podporu eurointegračným snahám Čiernej Hory, Slovensko je vzorom pre krajiny západného Balkánu (foto)

Heger vyjadril podporu eurointegračným snahám Čiernej Hory, Slovensko je vzorom pre krajiny západného Balkánu (foto)

16.7.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 16. júla 15:08

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) vyjadril podporu eurointegračným snahám Čiernej Hory a jej prezidenta Mila Djukanoviča ubezpečil, že Slovensko je za ďalšie rozširovanie Európskej únie (EÚ).

Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti po tom, ako vo štvrtok 15. júla v Bratislave na Úrade vlády SR privítal prezidenta Čiernej Hory.

Pomocná ruka

„Vieme sami veľmi dobre, ako je pre štáty so záujmom o členstvo v EÚ dôležité, aby im bola podaná pomocná ruka. Teší ma, že Slovensko bolo označené ako vzor pre krajiny západného Balkánu,“ priblížil premiér.

Zároveň potvrdil, že Slovensko a Čierna Hora majú záujem o vzájomný rozvoj cestovného ruchu a budovanie príležitostí pre slovenských investorov.

S prezidentom sa stretol aj Korčok

S prezidentom Djukanovičom sa stretol aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý vníma Čiernu Horu nielen ako spojenca, ale aj ako priateľa Slovenska.

Šéf slovenskej diplomacie s Djukanovičom rokoval o prehlbovaní slovensko – čiernohorských vzťahov v politickej a ekonomickej oblasti a tiež o napredovaní Čiernej Hory v integračnom procese do Európskej únie.

Znepokojený je z nacionalizmu

„Čierna Hora má záujem o investície a know-how v oblastiach digitálnej transformácie či smart cities, kde by sa mohli presadiť slovenské subjekty,“ povedal Korčok. Zároveň ale vyjadril znepokojenie nad nárastom nacionalizmu nielen v Čiernej Hore, ale v celom regióne a tiež pokusy o prekresľovanie hraníc na západnom Balkáne.

„Jednoznačne podporujeme zachovanie územnej celistvosti a suverenity krajín západného Balkánu,“ povedal Korčok.

Čiernohorský prezident na záver svojej návštevy Slovenska ocenil vysokú úroveň bilaterálnych vzťahov, ktorá sa od obnovenia nezávislosti Čiernej Hory v roku 2006 stala tradíciou. Zároveň poďakoval za pomoc Slovenska, ktorá od začiatku pandémie dosiahla viac ako 100-tisíc eur. Cielená bola najmä na sektor zdravotníctva.

Viac k témam: medzinárodné vzťahy, premiér Slovenskej republiky, stretnutie
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger vyjadril podporu eurointegračným snahám Čiernej Hory, Slovensko je vzorom pre krajiny západného Balkánu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko