Rusko vyšetruje Nike kvôli nedostatku bielych modeliek na ruskojazyčnej webovej stránke

Rusko vyšetruje Nike kvôli nedostatku bielych modeliek na ruskojazyčnej webovej stránke

Foto zdroj Revolt Unsplash

Istý obyvateľ Moskvy požiadal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, aby vyšetril americkú spoločnosť Nike, ktorá vyrába športové oblečenie, za rasovú diskrimináciu Rusov. Podľa spravodajskej webovej stránky Ruposters a servera Remix sa sťažovateľovi Jevgenijovi Smirnovovi zdalo urážlivé, že na ruskojazyčnej webovej stránke spoločnosti Nike takmer úplne chýbajú kaukazské modelky.

Podľa správy sú takmer všetky modelky reprezentujúce túto značku buď tmavej pleti, alebo zástupkyne „mongoloidnej rasy“. Spravodajský portál Ruposters uvádza, že kaukazské obyvateľstvo, ktoré tvorí drvivú väčšinu ruských občanov, sa na webovej stránke prakticky nenachádza. Podľa Smirnova spoločnosť so športovým oblečením neodpovedala na jeho otázky o zásadách, podľa ktorých si vyberá modelky, načo sa Moskovčan obrátil na Vyšetrovací výbor, hlavný federálny vyšetrovací orgán v krajine.

Vyhľadávanie na ruskej webovej stránke spoločnosti Nike ukazuje, že na jej titulnej stránke a v rôznych sekciách s oblečením sa skutočne objavuje veľká väčšina modelov inej ako bielej farby.

Rusko má 144 miliónov obyvateľov a len 70 000 z nich je čiernej pleti. Ruské orgány môžu byť znepokojené nedostatočným zastúpením bielych v spoločnosti, ktorá sa hlási k rozmanitosti.

„Politika spoločnosti spočíva vo vnucovaní západných hodnôt a stereotypov, ktoré sú cudzie európskej kultúre vo všeobecnosti a slovanskej kultúre zvlášť,“ citovala RIA Novosti Smirnovovu sťažnosť vyšetrovaciemu výboru.

Spoločnosť Nike odmietla komunikovať nielen s nespokojným spotrebiteľom, ale aj s ruskými novinármi. Na ich žiadosti nereagovala dva dni.

Ak Vyšetrovací výbor zistí v činnosti spoločnosti znaky porušovania rovnakých práv a slobôd, začne sa trestné konanie podľa článku 136 Trestného zákonníka Ruskej federácie.

Zdroj: Ruposters.ruRemix a pravda24.cz

0Shares
Šokujúce Zaujímavosti