František Šebej: Orbán sa nespráva ako zodpovedný politik, ale ako ruská prostitútka

František Šebej: Orbán sa nespráva ako zodpovedný politik, ale ako ruská prostitútka

O akom mieri chcete vyjednávať s človekom, ktorý ostreľuje obytné štvrte, nemocnice, školy, humanitárne konvoje a zásoby potravín? S Ruskom a Putinom sa nie je o čom baviť, tvrdí František Šebej.

Ste psychológ. Viem, že diagnostikovať niekoho na diaľku je nemožné, napriek tomu – čo vidíte u Putina? Koná chladnokrvne a premyslene, alebo sa načisto pomiatol?

Z diaľky možno posudzovať len isté osobnostné rysy. Kým niekoho nevyšetríte, nemožno vysloviť diagnózu. Trúfam si však povedať, že pri Putinovej genéze od detstva cez službu v KGB až po dnešok ide o človeka, ktorý má výrazné paranoidné črty osobnosti.

Jeho konanie, ktoré nakoniec vyústilo do brutálnej vojny, zase naznačuje, že ide prinajmenšom o sociopata, ktorému chýba základná empatia, úcta k životu aj k citom iných ľudí. Osobne uňho vidím množstvo osobnostných porúch a patológie.

Čo človeka motivuje k tomu, že si znepriatelí väčšinu sveta? To je však len jedna vec – on si vedome vyrába osobných nepriateľov na život a na smrť. Každý, komu zabije ženu, dieťa, otca, babku, mamu, ho bude navždy nenávidieť. A môže vôbec veriť tomu, že Ukrajinu denacifikuje, že pomáha jej ruskojazyčným obyvateľom? Veď to je absurdné.

Pre nás, čo nie sme postihnutí ničím podobným, to naozaj znie neuveriteľne a absurdne. Nevieme si predstaviť, že by niekto mohol také hlúposti myslieť vážne. Ale môže. Nielen u Putina, ale aj u väčšiny Rusov pod vplyvom propagandy a histórie totiž prebehla akási fáza nacifikácie.

Putin a väčšina obyvateľov Ruska vďaka tomu žije vo svete, ktorý je obkolesený nepriateľmi. Jednými z nich sú Ukrajinci, a tak si ich dehumanizovali. Proces dehumanizácie nepriateľa pritom predchádza každé genocídne násilie. Je to to isté, ako keď nacisti prestali považovať za ľudské bytosti Židov. V tejto fáze už človek necíti potrebu mať s iným súcit a bez problémov ho zabije.

Na to, aby človek schvaľoval, nariaďoval či priamo páchal také zverstvá ako teraz Rusi na Ukrajine, potrebuje sám seba presvedčiť, že nemá dočinenia s plnohodnotnými ľudskými bytosťami. U Putina a pri bezprostrednej špičke jeho režimu, ako Šojgu, Gerasimov, Patrušev či Lavrov, tento proces nepochybne prebehol.

Viac info na dennikn.sk

0Shares
Rozhovory