Sú neoriginálne diely na auto skutočne dobrou voľbou?

Sú neoriginálne diely na auto skutočne dobrou voľbou?

Zháňaniu a kúpe náhradných dielov na auto sa časom nevyhne žiadny majiteľ vozidla. Každé auto sa predsa opotrebúva a tak pri každom aute raz príde čas vymeniť nejakú súčiastku, či viacero súčiastok.

 

S koncom záruky prichádza dilema ohľadom náhradných dielov

 

Pri hľadaní náhradných dielov Ford (alebo samozrejme náhradných dielov akejkoľvek inej značky) je tu vždy jedna zásadná dilema. Investovať do originálneho dielu alebo zvoliť často lacnejšiu alternatívu „tretej strany“?

 

Ak je vaše auto ešte v záruke, táto dilema odpadá a zrejme v záujme jej zachovania siahnete po originálnych dieloch. Ak sa však záruka už vášho vozidla netýka, otvára sa vám lákavý svet lacnejších neoriginálnych dielov. Oplatí sa mu podľahnúť?

 

Odpoveď na otázku, či je lepšie šetriť kúpou neoriginálnych dielov, alebo ísť „na istotu“ s tými originálnymi, by sa dala sformulovať asi tak, že záleží od konkrétneho neoriginálneho dielu. Na trhu ich je veľké množstvo a tak ako sa líšia cenou, sa (logicky) líšia aj kvalitou.

 

Nekupujte vždy to najlacnejšie

 

Pri kupovaní náhradných dielov Toyota (a prakticky aj pri každej ďalšej značke) platí, že ak objavíte neoriginálny diel, ktorý je podozrivo lacný nielen oproti originálu, ale aj oproti ostatným alternatívam, zbystrite pozornosť. Jeho kvalita nemusí byť dostatočná.

 

Nebojte sa však aj kvalitné diely alternatívnych výrobcov sú často lacnejšie ako originály. A veľakrát sa môže stať, že takýto neoriginálny diel bude fungovať ešte lepšie ako ten originálny, keďže dobrí výrobcovia náhradných dielov do áut dbajú na spätnú väzbu od zákazníkov a snažia sa vylepšiť slabé stránky originálnych komponentov.

 

Výhodou neoriginálnych dielov je veľakrát aj lepšia dostupnosť. Zatiaľ čo na originálne diely od automobilky sú často dlhé čakacie lehoty, alternatívny výrobcovia zvyknú mať bežné veci k dispozícii prakticky ihneď.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: Steve Mann / Shutterstock.com

0Shares
Automobilový priemyseľ