Čaká Slovensko osud ako Detroit?

Čaká Slovensko osud ako Detroit?

Automobilový priemysel je historicky základným odvetvím slovenského hospodárstva a najúspešnejším segmentom súčasnej priemyselnej výroby. Ovšem rok 2018 bol celosvetovo preslávený spomalením tohto odvetvia. Aké kroky by mohla urobiť slovenská vláda a politici, aby zachránili toto kľúčové odvetvie?

V prepočte vyrobených áut k obyvateľstvu je Slovensko prvou krajinou vo svete. Podľa odborného portálu mmspektrum.com podiel automobilového priemyslu na HDP Slovenska je 13% a má výrazný proexportnej charakter. Vývoz áut činí podľa portálu auto.cz dokonca 35%. Tiež výroba automobilov tvorí 41% celkovej priemyselnej výroby.

Hlavnými producentmi sú však nadnárodné spoločnosti. Bratislavská továreň nemeckého Volkswagenu v roku 2017 vyprodukovala 361 776 automobilov, juhokórejská Kia v Žiline vyrobila 335 600 áut a francúzsky PSA v Trnave 335 069 vozidiel, čo zaradilo Slovensko na 16. miesto v celosvetovom rebríčku producentov vozňov podľa údajov auto.cz.

Je v automobilovom priemysle však skutočne všetko v poriadku? Rad slovenských analytikov sa domnieva, že ak sa Slovensko nezačne viac zaoberať vývojom automobilového priemyslu, čaká krajinu osud Detroitu.

„BEZ ĎALŠÍCH INVESTÍCIÍ SA NÁM ĽAHKO MÔŽE STAŤ, že zostane mimo hlavný prúd VÝVOJA V CELOSVETOVOM automobilovom priemysle, a hoci TO NEBUDE HNEĎ TERAZ, ANI ZA DVA ROKY, TAK NAŠA automobilku POSTUPNE začne strácať KONKURENCIESCHOPNOSŤ,“ povedal pre portál SME.SK Ľubomíra Koršňák , aNALYTIK UNICREDIT BANK. SLOVENSKÝ BY PAK vo výrobe automobilov hrozilo OSUD Detroitu ALEBO BELGICKO. SPUTNIK overil TIETO OBAVY opodstatnenie a AKO SA TEJTO možnej hrozbe VYHNÚŤ.

 

Nová európska legislatíva

Právnické prostredie pre vývoj automobilového priemyslu, najmä výroby automobilov s elektrickým pohonom, je už pripravené. V októbri 2018 európski poslanci odsúhlasili návrh o zníženie emisií oxidu uhličitého pre novo vyrobené autá o 40 percent od roku 2030. Je to vyššie číslo, než pôvodne navrhovala Európska komisia. Jednalo sa o 30 percent, čo stanovila norma pre rok 2021, informoval portál iDNES.cz.

Jan Pribula, generálny sekretár Zväzu automobilového priemyslu slovenských republiky (ZAP SR) pre Sputnik okomentoval prevedenie legislatívne zmeny: „Tá legislatíva nie je technologicky neutrálny, to znamená, že tlačí jednoznačne na elektromobilitu, čo je jedna vec, ale nie je to tak silný tlak, čo sa týka výroby vozidiel. Výrobcovia sa v súčasnosti pripravujú na túto zmenu a snažia sa vyvinúť vozidlá, ktoré budú vyhovovať týmto podmienkam a ktorá ním pomôžu znížiť emisie. To však neznamená, že majú vyhrané. “

Podľa generálneho sekretára všetko záleží na rýchlosti a postupe zmeny na alternatívne palivá, predovšetkým ako bude pokračovať elektrifikácie vozidiel, pretože to záleží na ambíciách európskych politikov. „Európska komisia prišla s návrhom, že do roku 2020-2025 by sa mali znížiť emisie CO2 z osobných automobilov a ľahkých úžitkových automobilov o 15 percent. Po roku 2030 o 30 percent, ale ambície politikov v Európe, a predovšetkým poslancov v Parlamente, sú oveľa vyššie, „povedal Pribula a dodal, že od tejto ambície sa odvíja aj rýchlosť, ako bude automobilový priemysel reagovať a aký bude mať vplyv na pracovné trh.

Úloha vlády v investíciách do automobiliek

Väčšina automobiliek na slovenskom má zahraničné vlastníctvo a ich centrály budú rozhodovať, či za 5-10 rokov budú na slovenskom továrne na výrobu automobilov. Preto podľa Jána Pribula na slovenskom stať padá podstatná role spočívajúci vo vytvorení atraktívnych podmienok pre zahraničné investície do národného automobilového priemyslu.

„VLÁDA BY MOLA vytvárať podmienky pre INVESTÍCIE NA SLOVENSKÉ. TY PODMIENKY SÚ DOSŤ JEDNODUCHO vypočítateľný. JE TO OTÁZKA kvalifikovanej pracovnej sily, PODPORA APLIKOVANÉ VEDY, VÝSKUMU A INOVÁCIE PRE DODÁVATEĽA A ROZVINUTÉ DODÁVATEĽSKÉ SIETE. Potom sa uvidí, ČI SA V takých podmienkach INVESTOR ROZHODNE INVESTOVAŤ ĎALEJ, ALEBO SA ROZHODNE PRESUNÚŤ VÝROBU niekam inam, „VYSVETLIL JAN Pribula. POD PODMIENKAMI SA nerozumie IBA POMOC ŠTÁTU A podporu investícií a priamymi dotáciami. STAŤ SA TIEŽ MÔŽE PROJEKTOV ĎALŠIEHO VÝVOJA elektromobil ZÚČASTNIŤ. PRAVIDLÁ STATNÉ POMOC SÚ VO VŠETKÝCH ČLENSKÝCH ŠTÁTOCH ROVNAKEJ.

Okrem iného je potrebné posilniť záujem o elektrické autá u miestnych spotrebiteľov. Pán Pribula tvrdí, že túto otázku majú v prvom rade riešiť politici a týmto prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutie v Európskom parlamente. Existujú rôzne možnosti, ako stimulovať záujem trhu a zákazníkov k nákupu: „Buď priame stimuly ako dotácie na cenu alebo rôzne výhody pre jazdu v mestách, iný prístup k zdaňovania takýchto vozidiel pri jazde na diaľniciach alebo registračné poplatky … Ide o to, aby politici, ktorí dali palec hore smernicu, sa začali trochu zodpovednejšie správať voči priemyslu, pretože priemysel má úlohu a pokiaľ ju nesplní, dostane pokutu. “

Konkurencieschopnosť automobilového priemyslu tesne súvisí aj so vzdelávacie štruktúrou zamestnancov. Podľa Pribula bude potrebné vytvoriť vysoko kvalifikované pracovné miesta, čo vyžaduje prípravu na slovenské. „Vzniká otázka, ako pôjde školstva, aké odborníkmi bude vychovávať,“ dodáva generálny sekretár a poznamenáva, že zabezpečenie vysoko kvalifikovaných pracovníkov je ďalšou podmienkou záujmu zo strany investorov.

Budúcnosť v alternatívnych pohonoch

Odborník tiež dodal, že priemysel nedokáže samostatne urobiť potrebné kroky, dokáže len dodať auto na trh. „Ak sa zákazníci budú pozerať len cez pekná okná a výklady show-roomu tak to nebude stačiť a nikdy emisie neznížime,“ zdôraznil Pribula.

Výroba elektromobilov na slovenských je beh na dlhú trať a má viac faktorov, ktoré tento vývoj môžu ovplyvniť. Avšak existuje náhrada za elektrické automobily? Generálny sekretár sa domnieva, že v budúcnosti by sa mala vyrábať autá s alternatívnymi pohonmi.

„Radšej nepoužívame pojem elektrická auta, pretože si myslíme že v budúcnosti to nebude len o elektrických autách. Tých pohonov bude viac a rozhodne trh alebo zákazník podľa toho, na aké účely auto bude chcieť využitý, tak si rozhodne, ktorý z pohonov pre neho bude najvýhodnejší. Nie všetky budú s nulovými emisiami alebo nízkymi emisiami ale bude mať si možnosť vybrať, pretože potrebuje mať dlhšiu dojazdy alebo potrebuje jazdiť v nejakých terénoch, „povedal záverom Pribula.

0Shares
Automobilový priemyseľ Blog Slovensko