Poznáte najžiadanejšie ISO normy?

Poznáte najžiadanejšie ISO normy?

ISO sú medzinárodne platné normy, o ktorých určite počul každý podnikateľ. Získanie certifikátov za spĺňanie týchto noriem predstavuje odborné posúdenie manažérskych systémov vo firme a taktiež zvýšenie dôveryhodnosti v očiach zákazníkov a obchodných partnerov.

Kvalita zaujíma prakticky každého

ISO noriem je viacero druhov, ale ak by sme mali vybrať tri najžiadanejšie, rozhodne by to boli ISO 9001, ISO 14001 a ISO 45001. Ak vám tieto označenia príliš veľa nehovoria, pozrieme sa v stručnosti na každú z týchto noriem a na to, čo získa firma ak bude spĺňať príslušný certifikát.

Začnime Systémom manažérstva kvality, čo je iné pomenovanie pre ISO 9001 normu. Uviedli sme tri najžiadanejšie ISO normy, ale ak by sme mali vybrať tú úplne najžiadanejšiu a najrozšírenejšiu, bola by to práve norma ISO 9001.

Získaním tohto certifikátu firma preukazuje, že má podľa medzinárodných noriem zabezpečené a preukázateľné riadenie kvality výroby a poskytovaných služieb. Z toho dôvodu je to norma, ktorá najviac zaujíma aj potenciálnych zákazníkov, pretože len kvalitné riadenie výroby a služieb má za následok kvalitný produkt.

Starať sa je potrebné o životné prostredie aj o bezpečnosť na pracoviskách

Poďme teraz k ďalším dvom spomenutým ISO normám. Norma ISO 14001, označovaná aj ako Systém environmentálneho manažérstva, je orientovaná na aspekt životného prostredia. Rieši teda to, ako sa firma snaží minimalizovať svoj vplyv na životné prostredie, zlepšiť nakladanie s odpadmi a podobne. A zrejme netreba zdôrazňovať čoraz väčšiu dôležitosť environmentálne priaznivého správania aj vo firemnej sfére.

Do tretice tu máme normu ISO 45001, čiže Systém manažérstva BOZP. Tento manažérsky systém preukazuje vnútropodnikovú bezpečnosť pri práci. Tá sa samozrejme najviac týka zamestnancov, ale ide v nej o všetkých, ktorí sa pohybujú v priestoroch danej firmy.

Zdroj obrázka:

Autor: The KonG / Shutterstock.com

0Shares
Zaujímavosti