Slovenský hrad sa v zahraničí zaradil medzi TOP halloweenske destinácie. Ľudí straší dodnes

Slovenský hrad sa v zahraničí zaradil medzi TOP halloweenske destinácie. Ľudí straší dodnes

Slovensku sa opäť podarilo preraziť aj v zahraničí. Tentokrát za to môže hrad opradený desivými historkami, ktoré pre pár rokmi zaujali aj amerických lovcov duchov. Tí potvrdili, že na ňom dochádza k paranormálnym javom. Aj vďaka tomu hrad patrí medzi TOP 5 európskych halloweenskych destinácií.

Strašidelné legendy o ňom panujú už stáročia, no od roku 1922 majú z neho ľudia ešte väčší strach. Oravský hrad, posadený na vrchole vápencovej skaly na brehu rieky Orava, je známy tým, že sa na ňom natáčal horor Upír Nosferatu. Túto pamiatku si všimol aj portál LonelyPlanet, ktorý hrad umiestnil do zoznamu najautentickejších halloweenskych destinácií v Európe.

Zavítali naň aj lovci duchov

Hrad očaruje návštevníkov už po stáročia. Impozantná pevnosť bola postavená v 13. storočí. Prehliadka hradu zahŕňa aj príbehy o krvavých legendách o násilí a duchoch, ktorí sa podľa povier doteraz prechádzajú po chodbách hradu. „Pre fanúšikov klasického hororu ide o lásku na prvé zahryznutie,“ píše portál o dominante. Vďaka tejto slovnej hračke autori odkazujú na to, že hrad je opradený desivými príbehmi nielen o duchoch, ale aj o upíroch.

Hrad sa pýši 154 izbami a asi 660 schodmi. Väčšina prehliadok vás zavedie na závratné stúpanie cez nespočetné množstvo tunelov, nádvorí, exponátov a schodísk, ktoré sú symbolom ikonickej filmovej scény s hrbiacim sa upírom. Okrem strašidelných historiek sa hrad môže pýšiť panoramatickými výhľadmi na okolitú prírodu.


S hradom je spájaná strašidelná história aj preto, že v roku 1880 vyhorel. Vďaka tomu v ňom zostala pochmúrna atmosféra, ktorá prilákala mnohých režisérov a filmárov. Ako informuje portál Slovander, okrem hororu o upírovi sa na hrade natáčali rozprávky ako Kráľ Drozdia brada, Sokoliar Tomáš, Princezná a žobrák alebo Láska na vlásku.

Historky o duchoch z Oravského hradu sa rozšírili aj do sveta a stali sa lákadlom pre zahraničných výskumníkov. Príbehy zaujali skupinku amerických lovcov duchov, ktorí zavítali na Oravský hrad natočiť dokument o svojich zážitkoch. V roku 2008 usporiadali výskum, ktorý mal potvrdiť prítomnosť paranormálnych javov na hrade.

zdroj: obkec.sk
0Shares
Kultúra Slovensko Správy Zaujímavosti