Sú mimozemšťania v Arktíde?

Sú mimozemšťania v Arktíde?

Morský ľad. Charakteristický rys polárnych oblastí. Čo si predstavíte, keď sa povie morský ľad? Rozľahlá biela, niekoľko roztomilých tuleňov nasávajúcich vitamín D, polárne medvede na lovu? Verili by ste, že pod ich plutvami a labkami sa skrýva ekosystém, ktorý hučí životom? Komunita, ktorej dominujú mikroskopické rastliny rastúce s najnižšími hladinami svetla a drobných bezstavovcov (> 0,02 mm), využívajúca výhody tohto bufetu, ktorý môžete jesť, v labyrinte malých (<1 mm) kanálov vo vnútri morského ľadu ( Postava 1). Predstavte si morský ľad ako obrátené morské dno.

Figure 1. Illustration of the under and within sea ice community.

Obrázok 1. Ilustrácia komunity morského ľadu pod morom a v jeho vnútri. (Prevzaté z Bluhm et al. 2017).

Aj keď sú tieto rastliny a zvieratá malé, sú dôležitými hráčmi v arktickom morskom ekosystéme; najmä v častiach, ktoré sú po celý rok pokryté morským ľadom. Morský ľad poskytuje krmivo, chov a škôlku pre viac ako 1 000 druhov mikroskopických rias a rôznych bezstavovcov, ako sú škrkavky, kolesové zvieratá a štetiny. Najvyšší počet hlásených pre tieto tvory na arktickom morskom ľade bol 400 000 ind na m2. Stačí si to predstaviť – je to veľa zvierat. Je zaujímavé, že zdravie všetkých väčších arktických zvierat, ako sú ryby, vtáky a tulene, sa môže spoliehať na zdravotný stav tohto ľadového spoločenstva. Môžu byť malí, ale sú silní.

Ale čo sú tieto bezstavovce? Ako vyzerajú? Najlepší spôsob, ako ich opísať, sú mimozemšťania. Bytosti, ktoré inšpirovali hollywoodske príšery, bytosti, ktoré ukazujú krásu vonkajšieho sveta ukrytú mimo dohľadu, bytosti, ktoré vyzerajú, že by nemali byť schopné žiť, ale nevedia. Poznáme niektorých z nich!

Štetinové červy, ktoré sú vedecky označované ako „polychaetes“, sú veľmi rozmanitou skupinou morských červov. Môžu byť k dispozícii v rôznych tvaroch, farbách a veľkostiach po celom svete. Aj na pláži, na ktorú by ste sa mohli dostať, plávať a opaľovať sa. Vďaka ich rozmanitosti sú také zaujímavé. Ich larvy sú dokonale prispôsobené a tvarované pre prostredie morského dna, v ktorom žijú (zvyčajne v morskom dne), a hľadajú malé hranice morského ľadu v Arktíde. V bezpečí pred predátormi s bufetom ľadových rias, ktorý môžete jesť, k dispozícii na rast a rozvoj. Transformujú sa z malých detí na batoľatá do tínedžerov v priebehu niekoľkých mesiacov, než prerastú svoj dočasný domov (obrázok 2). Počas dozrievania im začne rásť pár kŕmnych doplnkov nazývaných „palpy“. Predstavte si červa s dvoma prasacími chvostami na hlave, podobne ako Pippi dlhé pančuchy. Tieto použijú, keď nájdu piesočnatý domov na lov potravy. Doteraz je z morského ľadu známy iba jeden druh – Scoleopsis squamata, ktorý toho necháva veľa na objavenie. Píše portál ScienceNorway.

Fázy vývoja polychaete v morskom ľade; druh neznámy. Vanessa Pitusi, UiT/UNIS

Zostaňme pri červoch a porozprávajme sa o škrkavkách, alebo ako ich veda pozná ako „nematódy“. Táto skupina červov sa väčšinou podobá na špagety alebo vlákna, ale nenechajte sa zmiasť ich celkom jednoduchým tvarom tela. Vďaka svojej jednoduchosti sú nielen krásne, ale aj veľmi úspešné. Sú jednou z najpočetnejších a najrozmanitejších skupín bezstavovcov na planéte. Nachádzajú sa v každom prostredí – morskom, sladkovodnom, pôdnom aj parazitickom – zdokonalili adaptáciu. V povodiach Severného ľadového oceánu sú endemitom morského ľadu, ktorý v ňom dokončuje celý svoj životný cyklus. Nie je praktické plávať 3 000 m hore a dole len kvôli reprodukcii a kŕmeniu; ľahšie sa zdržiava na morskom ľade po celý rok. Menej energie vynaloženej na „lov domov“ každý rok. V arktických fjordoch funguje morský ľad ako kŕmna a živná pôda. V ľade môžu nájsť partnera, produkovať vajíčka (áno, kladú vajíčka podobne ako kurčatá), z ktorých sa liahnu larvy (obrázok 3). Rovnako ako deti z mnohonôžok, kŕmia, kŕmia, kŕmia a rastú. Potom, čo sa ľad rozpustí, sa vrátia na morské dno, čím prispejú k čerpaniu uhlíka a pomôžu pri rozkladných procesoch (okrem iného). K dnešnému dňu boli z arktického morského ľadu popísané iba štyri druhy a iba jeden z nich bol nájdený v morskom dne. Opäť je toho veľa, čo je o týchto zdanlivo jednoduchých bezstavovcoch potrebné zistiť.

 

0Shares
Blog Zaujímavosti