Ako sa dostať k vlastnej spoločnosti? Jej založením alebo aj odkúpením

Ako sa dostať k vlastnej spoločnosti? Jej založením alebo aj odkúpením

Sny o podnikaní a riadení vlastnej spoločnosti majú mnohí, ale zďaleka nie všetci sa ich odhodlajú naplniť. Ak však patríte medzi tých, ktorí už sú rozhodnutí a chystajú sa začať podnikať, povieme vám niečo o tom, ako sa dopracovať k vlastnej spoločnosti.

 

Založenie spoločnosti bez starostí

 

Logickým krokom je založenie spoločnosti. Len čo s toľkými vybavovačkami a behaním po všemožných inštitúciách? Ak chcete mať vlastnú spoločnosť založenú bez starostí, najlepším spôsobom je nechať si ju založiť.

 

Čo všetko k službe založenia spoločnosti patrí? Konzultácie ohľadom predmetov podnikania a celkovo ohľadom odporúčanej vlastníckej a riadiacej štruktúry spoločnosti, vypracovanie všetkých potrebných dokumentov, zápis spoločnosti do obchodného registra a taktiež jej registráciu na daňovom úrade k plateniu dani z príjmu a prípadne aj k iným daniam.

 

Aj kúpa spoločnosti s históriou môže mať svoje opodstatnenie

 

A práve pri daniach sa pristavíme, konkrétne pri DPH. Tú totiž nemusia platiť spoločnosti, ktoré nemali za 12 mesiacov obrat vyšší ako 50 000 €. Samozrejme, z rôznych dôvodov sa firma môže rozhodnúť stať sa platcom DPH dobrovoľne.

 

A aj keď sa to môže zdať zvláštne, takáto dobrovoľná registrácia k DPH nie je taká jednoduchá ako by ste zrejme čakali. V skutočnosti ide o zdĺhavý (môže trvať viac, než 3 mesiace) a zložitý proces (registráciu nemáte istú). A často daňový úrad od novozaložených spoločností vyžaduje uhradenie zábezpeky vo výške 1 000 – 5 000 €.

 

Takáto komplikácia je jedným z dôvodov, prečo pred začatím podnikania stojí za zváženie osloviť spoločnosť, ktorá vám dokáže sprostredkovať výhodný predaj spoločnosti s históriou. Začínajúci podnikatelia kvôli registrácii k DPH často vyhľadávajú najmä účtovne „vyčistené“ spoločnosti, ktoré už ukončili svoje podnikanie. Ak teda chcete byť platcom DPH už od úvodu podnikania, zvážte aj takúto možnosť, ako sa dostať k vlastnej spoločnosti.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: Kris Tan / Stock.adobe.com

0Shares
Ekonomika