Ktorá pohonová technika je v priemysle tou úplne najpoužívanejšou?

Ktorá pohonová technika je v priemysle tou úplne najpoužívanejšou?

Keď sa povie pohonová technika, čo vám napadne? Ak rôzne stroje v priemysle, tak narážate presne na to, na čo aj my. V priemysle a aj iných odvetviach hospodárstva sa využíva množstvo druhov pohonovej techniky. Poďme si niektoré z nich stručne opísať.

 

Množstvo druhov mechanických prevodoviek pre širokú škálu použitia vyhovie každému

 

Začneme rôznymi druhmi mechanických prevodoviek. Medzi tie patria napríklad závitovkové prevodovky. Prevodový pomer základnej jednotky je pri tomto type prevodoviek realizovaný závitovkovým súkolím, u predlohy (pri závitovkových prevodovkách s čelnou predlohou) čelným ozubením.

 

Často sa využívajú aj kvalitné čelné prevodovky. Ide o prevodovky so súosím usporiadaním vstupného a výstupného hriadeľa. Vyznačujú sa kompaktným tvarom, veľkou stabilitou a taktiež vysokou zaťažiteľnosťou, čo sú vlastnosti ako stvorené pre využitie v mnohých odvetviach priemyslu a hospodárstva.

 

Okrem týchto dvoch druhov poznáme aj šnekové, čelné paralelné, kužeľovo-čelné, kombinované závitovkové, či planétové prevodovky. A taktiež špeciálnu kategóriu prevodoviek do ťažkého priemyslu.

 

Priamočiare pohony, či elektromotory aj pre tie najnáročnejšie priemyselné prevádzky

 

Okrem odolných prevodoviek sa samozrejme využíva aj iná pohonová technika. Napríklad priamočiare pohony, ktoré nájdu uplatnenie všade tam, kde je potrebné vykonať kontrolovaný zdvih, posunutie, či vyklopenie. Ich konštrukcia je založená na závitovkovom prevode a pohyblivej skrutke s trapézovým závitom. Pre elektronickú reguláciu otáčok sa používajú frekvenčné meniče.

 

Na záver ešte dodáme, že mechanické prevodovky a aj priamočiare pohony môžu byť dodávané aj s úspornými elektromotormi. Ide o trojfázové nízkonapäťové asynchrónne elektromotory s kotvou nakrátko.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: mira_y / Stock.adobe.com

0Shares
Doprava a infraštruktúra Ekonomika