EÚ ohlásila spoločný nákup vojenského arzenálu za 500 miliónov eur, ide o reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine

EÚ ohlásila spoločný nákup vojenského arzenálu za 500 miliónov eur, ide o reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine

19.7.2022 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) v utorok predložila návrh nariadenia Európskeho parlamentu a Rady na posilnenie európskeho obranného priemyslu v rokoch 2022 až 2024 prostredníctvom spoločného obstarávania.

Posilnenie spoločnej obrany

EK o tom informovala na svojej internetovej stránke a konštatovala, že tak plní svoj záväzok zriadiť krátkodobý nástroj EÚ na posilnenie európskych obranných kapacít.

Cieľom nového nástroja je riešiť najnaliehavejšie a najdôležitejšie potreby v oblasti vojenských produktov, ktoré vyplývajú z agresie Ruska proti Ukrajine. EK navrhuje vyčleniť na tento nástroj 500 miliónov eur z rozpočtu EÚ na roky 2022 až 2024.

Spoločne zadávané zákazky

„Tento nástroj bude členské štáty motivovať, aby v duchu solidarity spoločne zadávali verejné zákazky, a všetkým členským štátom uľahčí prístup k naliehavo potrebným vojenským produktom,“ uviedla EK.

„Členské krajiny podnikli odvážne kroky dodaním naliehavo potrebného obranného materiálu Ukrajine. V rovnakom duchu solidarity im EÚ pomôže doplniť tieto zásoby stimulovaním spoločného obstarávania, čo umožní európskemu obrannému priemyslu lepšie reagovať na tieto naliehavé potreby,“ uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská technika
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ ohlásila spoločný nákup vojenského arzenálu za 500 miliónov eur, ide o reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika