Slovenskí cementári súhlasia so zavedením uhlíkového cla pre krajiny mimo EÚ

Slovenskí cementári súhlasia so zavedením uhlíkového cla pre krajiny mimo EÚ

3.3.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenskí cementári podporujú zavedenie uhlíkového cla pre krajiny mimo Európskej únie (EÚ). Zároveň však upozorňujú na nevyhnutnosť zachovania aj súčasného mechanizmu obchodovania s emisiami CO2.

Podporujú tak iniciatívu európskej cementárskej asociácie Cembureau, ktorá sa snaží predísť dovozu lacnejších produktov z krajín, ktoré nemusia spĺňať prísne emisné podmienky EÚ, ako aj odchodu ťažkého priemyslu do krajín mimo EÚ.

Bezplatné prideľovanie povoleniek CO2

Cena za tonu emisií CO2 sa aktuálne pohybuje na úrovni 37 eur a do roku 2050, čo je medzník, ku ktorému sa EÚ zaviazala k uhlíkovej neutralite, by sa mohla postupne zvýšiť takmer 7-násobne. Tento nárast sa premieta do cien produktov.

Bezplatné prideľovanie povoleniek CO2 aspoň čiastočne pomáha ťažkému priemyslu znížiť náklady a udržať prevádzky v Európe. Nová uhlíková daň ich môže navyše ochrániť pred dovozom z krajín, ktoré nemusia do ceny produktov premietať zvýšené náklady na znižovanie uhlíkovej stopy.

Niektoré krajiny sa neponáhľajú

Podľa Rudolfa Mackoviča, riaditeľa Zväzu výrobcov cementu SR, napĺňanie klimatických záväzkov z Parížskej dohody vo svete postupuje rôznym tempom. Kým EÚ sa zaviazala do roku 2030 znížiť emisie skleníkových plynov o 55 percent a prichádza neustále s novými opatreniami, sú krajiny, ktoré sa s napĺňaním cieľa celosvetovo znížiť emisie CO2 neponáhľajú.

Európsky ťažký priemysel, ktorého súčasťou sú aj slovenské cementárne, pritom vynakladá miliardy eur do inovácií a modernizácií, ktoré majú znižovať jeho environmentálne dopady.

Zavedenie uhlíkovej dane

Celý proces ozeleniť ťažký priemysel má podporiť zavedenie uhlíkovej dane. Európske firmy má chrániť pred ekologicky neférovou konkurenciou zvýšením nákladov pre dovoz produktov z krajín, ktoré nepodnikajú dostatočné kroky proti klimatickým zmenám.

O jeho zavedení sa má rozhodovať v Európskom parlamente už v najbližších dňoch. Nová právna úprava však zároveň počíta so zmenou alebo úplným zrušením súčasného systému voľných povoleniek CO2 v obchodovaní s emisiami, do ktorého sú zapojené aj slovenské cementárne.

Viac k témam: emisie, parížska klimatická dohoda
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí cementári súhlasia so zavedením uhlíkového cla pre krajiny mimo EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika