Vďaka Keketiho ministerstvu pôjde na rozvoj cestovného ruchu do regiónov trojnásobne viac peňazí (video)

Vďaka Keketiho ministerstvu pôjde na rozvoj cestovného ruchu do regiónov trojnásobne viac peňazí (video)

27.8.2024 (SITA.sk) – Nový Fond na podporu cestovného ruchu, ktorý vzniká zákonom, zabezpečí každý rok ďalších 20 miliónov eur. To sú peniaze, ktoré budú určené na výstavbu či obnovu infraštruktúry, o ktoré sa môžu uchádzať tak samosprávy, ako aj regióny a podnikatelia.

Cez tieto investície je možné do regiónov priniesť prosperitu, zvýšiť kvalitu služieb pre turistov a návštevníkov, vytvoriť nové pracovné miesta a zlepšiť životnú úroveň obyvateľov v regiónoch.

Podpora cestovného ruchu

Dofinancovanie je možné vďaka novele zákona o podpore cestovného ruchu a úplne novému zákonu o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktoré predložil minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi. Vďaka novým zákonom ministerstvo od budúceho roka strojnásobí objem finančných prostriedkov na podporu cestovného ruchu.

Nové zákony majú pomôcť oživiť cestovný ruch, ktorý bol poškodený pandémiou a inými krízami. Prinesú viac pracovných príležitosti, ako aj vyššie príjmy pre ľudí pracujúcich v cestovnom ruchu.

Zákony nám umožnia zvýšiť finančné zdroje na rozvoj cestovného ruchu a prilákať viac turistov do regiónov po celom Slovensku. Dotácie pre organizácie cestovného ruchu, ktoré pôsobia v regiónoch, zvyšujeme z doterajších 10 mil. na 15 mil. eur. To sú peniaze, ktoré pôjdu priamo do regiónov. Ďalších 5 mil. eur pôjde rovnako do regiónov cez projekty, ktoré prinesú viac turistov, čo spôsobí nárast príjmov, nové pracovné príležitosti a vyššie mzdy,“ povedal minister Dušan Keketi.

Rozvoj miest a obcí

Tieto zákony môžu pozitívne ovplyvniť rozvoj miest a obcí na Slovensku. Aj z tohto dôvodu sa v utorok minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi stretol s predsedom ZMOS Jozefom Božikom a ďalšími členmi združenia.

Novela zákona prinesie krajským a oblastným organizáciám cestovného ruchu viac finančných prostriedkov na spoločné projekty, čo prispeje k zlepšeniu kvality života obyvateľov.

Pre mestá a obce je výhodné, aby vstúpili do oblastných organizácií cestovného ruchu a v tomto potrebujeme spoluprácu so ZMOS. Samosprávy platia členské poplatky zhruba vo výške štvrtiny z vybranej dane za ubytovanie, no financie, ktoré sa im vrátia na projekty môžu byť oveľa vyššie,“ vysvetľuje minister Keketi.

Doplnenie cez dotácie

V obciach, ktoré nie sú členmi oblastných organizácií cestovného ruchu, sa vyberú ďalšie štyri milióny eur, a tie by mohlo ministerstvo doplniť cez dotácie.

Okrem toho, podpora cestovného ruchu prináša obciam zlepšenie infraštruktúry, zachováva kultúrne dedičstvo, sociálny a kultúrny rozvoj, propaguje samotnú obec a v neposlednom rade aj nezanedbateľný ekonomický rast.

Jednotlivé mestá a obce budú zároveň oprávnenými žiadateľmi finančnej podpory z novovzniknutého Fondu na podporu cestovného ruchu. Vďaka tomu môžu pripraviť projekty, ktoré budú slúžiť na budovanie, rekonštrukciu či ďalší rozvoj vlastnej infraštruktúry.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Cestovný ruch, Minister cestovného ruchu a športu SR, Novela zákona o podpore cestovného ruchu, predseda ZMOS
Zdroj: SITA.sk – Vďaka Keketiho ministerstvu pôjde na rozvoj cestovného ruchu do regiónov trojnásobne viac peňazí (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika