Zomrel Milan Kundera, česko-francúzsky autor svetoznámych románov

Zomrel Milan Kundera, česko-francúzsky autor svetoznámych románov

12.7.2023 (SITA.sk) – Vo veku 94 rokov zomrel česko-francúzsky spisovateľ Milan Kundera. Úmrtie umelca oznámila Moravská zemská knihovna v Brne, ktorej pred časom venoval celý svoj archív.

Autor románu Nesnesitelná lehkost bytí (1984) zomrel v utorok 11. júla vo svojom byte v Paríži. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Najprv písal poéziu

Kundera sa narodil 1. apríla 1929 v Brne do váženej rodiny rektora Janáčkovej akadémie múzických umení Ludvíka Kunderu. Po gymnáziu nastúpil na Karlovu univerzitu, po dvoch semestroch však prestúpil na FAMU, kde študoval réžiu a scenáristiku a pôsobil tam aj po doštudovaní v roku 1952. Vyučoval literatúru a neskôr sa dopracoval až k docentúre.

Najprv písal predovšetkým poéziu a ako prozaik debutoval v roku 1958 poviedkou Já, truchlivý bůh. So svojím prvým románom Žert prišiel v roku 1967.

Emigroval do Francúzska

Hoci bol členom komunistickej strany v roku 1968 ho Sovietsky zväz označil za člena skupiny usilujúcej sa o koniec socializmu v Československu. Po auguste 1968 jeho diela stiahli a on dostal zákaz činnosti.

V roku 1975 po ponuke z Univerzity v Rennes odišiel do Francúzska, odkiaľ sa už nevrátil. V roku 1981 získal francúzske občianstvo, o to československé prišiel v roku 1979 pre vydanie Knihy smíchu a zapomnění. České občianstvo získal späť v roku 2019.

Okrem zmienených diel vydal napríklad aj Valčík na rozloučenou (1972), Nesmrtelnost  (1990) alebo zbierku poviedok Směšné lásky (1970).

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrel Milan Kundera, česko-francúzsky autor svetoznámych románov © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Knihy