Ako ruské médiá pripravujú útok na Ukrajinu

Ako ruské médiá pripravujú útok na Ukrajinu

Ak by Rusko zaútočilo na Ukrajinu, mnohých Rusov by to neprekvapilo. Ich štátne médiá už roky pripravujú pôdu, označujú Ukrajincov za „nacistov“ a vykresľujú krajinu ako nepriateľský národ.

Sú občania Ruska za vojnu proti Ukrajine? Je to otázka, ktorá od začiatku masového nasadenia ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach napadá každého a ktorá je nápadne háklivá pre Denisa Volkova, ktorý sa nad ňou krátko zamyslí, kým poskytne odpoveď.

„Na to sme sa nepýtali,“ hovorí Volkov, anketár z renomovaného Levada-Centra v Moskve, pre DW. „To je marginálny postoj. Je možné, že niekto takýto názor zastáva, ale tých, ktorí to naozaj chcú a volajú po tom, je málo.“

Keď pred niekoľkými rokmi vystupoval v štátnej televízii Rossija-1, Žirinovskij sa rozplýval nad tým, že by chcel zhodiť jadrovú bombu na sídlo vtedajšieho ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v Kyjeve. Takéto šabľové hry mysle možno nájsť aj na sociálnych sieťach. Napríklad jeden ruský novinár nedávno napísal na Twitteri: „Je čas raz oslobodiť Ukrajinu.“ Píše portál DW.

Anketár Volkov pozná aj ďalšie čísla, ktoré mu dávajú podnet na zamyslenie. Až 36 % opýtaných Rusov sa domnieva, že je „dosť pravdepodobné“, že súčasné napätie by mohlo vyvrcholiť vojnou medzi Ruskom a Ukrajinou. Ďalšie 4 % sa domnievajú, že takáto vojna je dokonca „nevyhnutná“, vyplýva z prieskumu, ktorý uskutočnilo Levada-Center koncom roka 2021.

„To je viac ako predtým, toto číslo sa zvýšilo,“ hovorí Volkov. „Väčšina ľudí vojnu nechce, bojí sa jej, ale existuje pocit, že môže byť za rohom,“ dodáva. Opýtaní považovali Západ za zodpovedného. Ak by vypukla vojna medzi Ruskom a Ukrajinou, každý druhý Rus by dal vinu USA a krajinám NATO. Ukrajinu by obvinilo 16 % respondentov, avšak iba 4 % by za to považovali Rusko.

V ruskej televízii je Ukrajina už roky opakovanou témou. Plnohodnotné spravodajstvo sa začalo po víťazstve oranžovej revolúcie v roku 2004, ktorú Kremeľ vnímal ako prevrat vyvolaný Západom. Dovtedy sa Ukrajina a Ukrajinci vnímali ako „strategický partner“ a „sesterský národ“. Vojna Ruska proti Gruzínsku v roku 2008, počas ktorej Ukrajina podporovala Tbilisi, predstavovala ďalší zlom.

Krátko nato sa myšlienka vojny na Ukrajine dostala do predstavivosti ruských, ale aj ukrajinských médií. Vyšlo niekoľko kníh literatúry faktu, ktoré predpovedali „pád projektu Ukrajina“. V tom čase sa považovali za dielo čudákov.

Odvtedy je spravodajstvo o Ukrajine jednou z kľúčových tém, hneď na druhom mieste po ruskej vnútornej politike. Mnohí pozorovatelia v Rusku, ale aj v zahraničí si lámali hlavu nad príčinami tohto vývoja. Pri spätnom pohľade sa zdá, že ide o pokus udržať verejnú mienku v pohotovostnom režime, keby vypukol konflikt.

0Shares
Správy Svet