VIDEO: Západ bol varovaný, aby sa nehral s Ruskom. Politológ John J. Mearsheimer v roku 2015 predpovedal, že Rusi nedovolia, aby sa Ukrajina stala súčasťou Západu + VIDEO

VIDEO: Západ bol varovaný, aby sa nehral s Ruskom. Politológ John J. Mearsheimer v roku 2015 predpovedal, že Rusi nedovolia, aby sa Ukrajina stala súčasťou Západu + VIDEO

Screenshot video Youtube Politolog John J. Mearsheimer

Americký politológ a odborník na medzinárodné vzťahy John J. Mearsheimer už v roku 2015 varoval, že ak budú Západ a Ukrajina pokračovať v tom, čo robia, teda v snahe začleniť Ukrajinu do Západu, krajina skončí zničená. A obvinil USA, že sa snažia získať Ukrajinu na úkor Ruska, hoci Ukrajina je pre USA málo dôležitá, zatiaľ čo pre Rusko má obrovský význam.

Obrázky zničenej Ukrajiny sú dnes v médiách bežné. Ale to, že Rusi nedovolia, aby sa Ukrajina stala súčasťou Západu, a radšej ju chcú zničiť, predpovedal už v roku 2015 politológ John J. Mearsheimer. A obhajoval názor, že USA by sa nemali pokúšať oddeliť Ukrajinu od Ruska. Okrem iného aj preto, že je to irelevantné pre ich záujmy. A tiež preto, že Rusi budú radšej trpieť, ako by sa mali vzdať svojich záujmov. Nehovoriac o tom, že táto politika ich zaženie do náručia Číny. Jeho prednáška sa v posledných dňoch teší veľkej obľube, počet jej pozretí už prekročil 19 miliónov.

Vypuknutie rusko-ukrajinskej vojny mnohých prekvapilo, zatiaľ čo niektorí ju očakávali. A to na veľmi dlhý čas. Jedným z priekopníkov je John J. Mearsheimer, americký profesor politológie a zástanca realizmu v zahraničnej politike. Už v roku 2015 varoval, že ak Západ a Ukrajina budú pokračovať v tom, čo robia, teda v snahe integrovať Ukrajinu do Západu, krajina skončí zničená. A obvinil USA, že sa snažia získať Ukrajinu na úkor Ruska, hoci pre USA je Ukrajina málo dôležitá a pre Rusko má obrovský význam.

Povedal to v júni 2015 na prednáške, ktorá bola v poslednom čase prinajmenšom veľmi aktuálna. Počet ľudí, ktorí si ho pozreli na youtube, sa blíži k 19,5 milióna. Tu je podrobný, hoci nie vyčerpávajúci preklad toho, čo John J. Mearsheimer povedal na tejto prednáške.

VIDEO:

zdroj: parlamentnilisty.cz

0Shares
Správy Svet Video