Kolaps predaja benzínu v Maďarsku, Gazprom je nespoľahlivý a neseriózny. Nechváľme Viktora Orbána

Kolaps predaja benzínu v Maďarsku, Gazprom je nespoľahlivý a neseriózny. Nechváľme Viktora Orbána

Nechváľme Viktora Orbána. Nariadenie jeho vlády o maximálnych cenách pohonných hmôt pre niektorých vodičov vedie k vážnym problémom. Obmedzením cien elektrickej energie vo Francúzsku sa zaoberajú súdy.
A francúzski distribútori elektriny, resp. ich odborári, žalujú štát o náhradu škody až do výšky 200 miliárd korún za obmedzené ceny elektriny.

Nekritický obdiv k maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi tiež nie je na mieste. Stojí za to prečítať si článok na Novinky.cz. Orbánovo opatrenie spôsobilo chaos v distribúcii benzínu a nafty v krajine. To znamená, že napríklad malí predajcovia nakupujú pohonné hmoty za trhovú cenu 700 forintov za liter (42 korún), aby ich potom museli predávať za štátom regulovanú cenu 480 forintov (29 korún) za liter. Rozdiel, ktorý platí štát, je v reálnom vyjadrení len 16 forintov.

Orbánova vláda teda preniesla problém na maloobchodníkov a núti ich predávať pohonné hmoty pod reálnou cenou a so stratou… Je jasné, že to nemôže fungovať stále a malé čerpacie stanice sa uchyľujú k zatváraniu. Aj šéf Maďarského združenia nezávislých čerpacích staníc Gábor Ergi už varoval vodičov, že kvôli protestom by mali radšej vyraziť na dlhšie cesty s plnými nádržami, inak by nemuseli stihnúť dojazd. Regulované ceny nafty a benzínu v Maďarsku platia len pre domácich súkromných vodičov, taxikárov a poľnohospodárov s poľnohospodárskymi strojmi a predaj je obmedzený na maximálne 50 litrov denne. Dodávky pohonných hmôt v Maďarsku sú tak de facto na prídel, miestni distribútori žalujú maďarský štát a ako na portáli Forum24.cz upozornil minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela, hodnota forintu klesla za šesť mesiacov o 15 % a maďarská vláda bola nútená núdzovo uvoľniť strategické rezervy pohonných hmôt. Orbánovo opatrenie teda vo svetle faktov značne bledne.

Chápem túžbu kupovať zemný plyn za čo najnižšiu cenu. To si však vyžaduje solídneho obchodného partnera, ktorým ruská štátna spoločnosť Gazprom určite nie je. Ako upozornil kolega Vilém Barák vo svojom blogu, Rusko na jeseň 2021 zámerne vytvorilo nedostatok zemného plynu tým, že zastavilo predaj na spotovom trhu a plnilo len dlhodobé zmluvy. Následne Únia zistila, že spoločnosť Gazprom si objednala (zablokovala) európske zásobníky plynu, ale nenaplnila ich.

Okrem toho Gazprom pred časom svojvoľne zmenil zmluvné podmienky dodávok plynu do Litvy, keď náhle zvýšil ceny plynu pre Litvu o 50 %, pretože táto najväčšia pobaltská krajina prijala zákon zakazujúci nacistické a komunistické symboly. Gazprom je úplne pod kontrolou ruského štátu, teda Kremľa, a nie je typickou súkromnou spoločnosťou, ktorú zaujíma len zisk. Táto ruská štátna spoločnosť slúži aj na vyvíjanie ideologického tlaku v záujme Moskvy. Je to preto nespoľahlivý a nespoľahlivý partner, na ktorého si treba dávať pozor. Nikdy nemôžeme vedieť, či sa niečo podobné, čo Gazprom urobil Litve, v budúcnosti nestane aj Českej republike.

No, a ani vo Francúzsku sa obmedzenie cien elektrickej energie príliš neosvedčilo. V tejto krajine štát čelí žalobám proti tomuto opatreniu a v hre sú stovky miliárd korún v sťažnostiach distribučných spoločností na ušlý zisk.

Áno, vysoké ceny energie treba riešiť, o tom niet pochýb, ale treba ich riešiť tak, aby to nebolo na úkor maloobchodníkov, ako je to v Maďarsku, alebo aby to neviedlo k súdnym sporom, ako je to vo Francúzsku. Regulácia cien energií nie je jednoduchá záležitosť a na vyriešenie tohto problému nestačí iba papagájovanie proruských dezinformačných webových stránok.

Autor: Ziegler

0Shares
Blog Správy Svet