„Mali by sme sa podieľať na vyslaní vojakov na Ukrajinu,“ hovorí český minister zahraničných vecí

„Mali by sme sa podieľať na vyslaní vojakov na Ukrajinu,“ hovorí český minister zahraničných vecí

Rozmiestnenie nových jednotiek NATO v krajinách jeho východného krídla je v záujme českej bezpečnosti a Česko by sa na ňom malo podieľať, povedal vo štvrtok v Bruseli minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Po rokovaniach s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom Lipavský ubezpečil, že NATO zostáva jednotné v odmietaní ruských požiadaviek, ktoré ohrozujú českú suverenitu.

Česká vláda po zaslaní delostreleckej munície zvažuje poskytnutie ďalšej pomoci Ukrajine. V stredu česká vláda rozhodla, že Ukrajine pošle 4 000 nábojov v hodnote približne 37 miliónov korún (1,5 milióna eur). Ukrajina však zatiaľ nepožiadala o pomoc českého personálu na svojom území. Píše portál RMX.

„Vytvorenie takýchto jednotiek by bolo v záujme bezpečnosti Česka. Verím, že naša krajina nájde dostatočne silný príspevok na posilnenie existujúcich štruktúr,“ uviedol Lipavský.

Minister so Stoltenbergom hovoril aj o dôležitosti jednoty NATO vo vzťahu k Rusku. V stredu USA a NATO odmietli ruské požiadavky na zmarenie vstupu Ukrajiny do aliancie a stiahnutie síl z postkomunistických krajín.

NATO je naďalej odhodlané hľadať riešenie prostredníctvom diplomatických rokovaní, keďže napätie na ukrajinsko-ruských hraniciach naďalej rastie.

0Shares
Správy Svet