Mnohí ruskí väzni sa nechávajú verbovať do vojny na Ukrajine výmenou za prísľub slobody, napísal web stanica CNN

Mnohí ruskí väzni sa nechávajú verbovať do vojny na Ukrajine výmenou za prísľub slobody, napísal web stanica CNN

Náborári väzňom sľubujú nielen milosť, ale aj finančnú odmenu a kompenzáciu rodinám v prípade úmrtia, zistili novinári americké stanice, ktorí komunikovali s väzňami a ich rodinami a priateľmi.

„Prijmú vrahov, ale násilníkov, pedofilov, extrémistov alebo teroristov nie,“ povedal novinárom CNN pod podmienkou zachovania anonymity jeden z väzňov, odsúdený za drogové zločiny. „Jedna z ponúk znie milosť po šiestich mesiacoch. Niekto hovorí o 100.000 rubľoch mesačne (1.600 eur), niekto o 200.000 (3.200 eur),“ priblížil väzeň, ktorý s novinármi komunikoval vďaka smartfónu prepašovanému do väznice. Píše portál stcity.sk.

Osadenstvo väznice do bojov na Ukrajine podľa rovnakého zdroja lákali v polovici júla nijako neoznačení muži, ktorí boli zrejme zo súkromnej vojenskej dodávateľskej firmy. Po zápise do programu mali väzni prejsť dvojtýždňovým výcvikom v Rostovskej oblasti na juhu Ruska, predchádzajúca skúsenosť z armády nebola podmienkou. Zdroj ďalej uviedol, že podľa jeho informácií sa prihlásilo asi 400 jeho spoluväzňov a päťdesiatku už do programu vybrali. 

0Shares
Správy Svet Zaujímavosti