Nastal čas, aby Biden prekvapil Putina

Nastal čas, aby Biden prekvapil Putina

Z troch z posledných štyroch prezidentov, vrátane Joea Bidena, sa Vladimir Putin rozhodol podniknúť vojenské kroky proti susedom Ruska. Výnimkou bol len jeden, a to Donald Trump.

Veľkou súčasťou Bidenovej ponuky voličom v roku 2020 bolo, že prinesie návrat k normám v oblasti zahraničných vzťahov. Amerika by sa vrátila, dospelí by boli zodpovední atď. atď. No a sme tu, normy a všetko, a Putin je stále na pokraji vpádu do spojenca USA, na Ukrajinu.

Iný spôsob, ako povedať, že normálne je predvídateľné. Normy sú koniec koncov súborom osvedčených prístupov k problému. Táto predvídateľnosť je už niekoľko mesiacov základom prístupu Bidenovej administratívy k Putinovi. Biden dal jasne najavo, že americké jednotky nebudú bojovať na Ukrajine. Stanovil tiež základné parametre sankcií, ktoré použije na potrestanie Ruska. Informuje portál Fox News.

Porovnajte to s prístupom Donalda Trumpa k zahraničnej politike. V januári 2020 napríklad Trump nariadil útok na iránskeho teroristu Qasema Soleimaniho, ktorý ho zabil. Svet bol šokovaný. Prileteli varovania, že Trump možno práve začal ďalšiu vojnu na Blízkom východe alebo prinajmenšom väčší konflikt. V skutočnosti sa nič také nestalo. Trump nestrávil mesiace rozprávaním o tom, čo by mohol urobiť, jednoducho to urobil.

Existuje dobrý dôvod domnievať sa, že táto Trumpova nepredvídateľnosť bola veľkou časťou dôvodu, prečo sa Putin za jeho prezidentovania nezapojil do žiadnej invázie. Niektorí z Trumpových vlastných občanov ho považovali za blázna, ktorý sa nebojí jadrovej vojny; prečo by mal byť Putin iný?

Je načase, aby Biden menej rozprával a viac konal.

Niektorí Bidenovi stúpenci sa pokúšali vysvetliť, prečo Putin za Trumpa nekonal agresívne, tým, že naznačovali, že Trump je Putinova bábka, čo je obľúbená bujná fantázia ľavice. Buďme však úprimní, toto vysvetlenie nedáva absolútne žiadny zmysel a je v rozpore s dôveryhodnosťou. Naozaj máme veriť, že Putin zadržal inváziu na Ukrajinu, pretože Trump bol k nemu príliš milý?

Bidenov prístup založený na normách je príkladom kultúrneho zaostávania z obdobia po skončení studenej vojny, v ktorom sa odohrala veľká časť jeho kariéry. Hegemónna superveľmoc, ktorou USA boli, môže byť predvídateľná, môže si dovoliť ukázať ruku, keďže jej moc a vplyv sú takmer nekontrolovateľné. Ale po vzostupe Číny a v menšej miere aj Ruska ako konkurenčných mocností táto rubrika už jednoducho nemá zmysel.

Trumpov prístup k zahraničnej politike ako býk v obchode s porcelánom mal určite aj negatívne stránky. Spojenci boli často zmätení alebo sa cítili odstrčení; mohlo to vyzerať náhodne a nesystematicky. A predsa, najprv pri katastrofálnom stiahnutí z Afganistanu, kde Biden poslúchol všetkých údajne múdrych ľudí, a teraz na Ukrajine, výsledky Bidenovho chladného a stabilného, predvídateľného kurzu úlohu Ameriky ako globálneho lídra znížili, nie zvýšili. Normy nepriniesli normálne výsledky.

Tým, že Biden tak veľa, najmä potenciálnu vojenskú akciu, stiahol zo stola, podal Putinovi geopolitické degustačné menu. Ruský diktátor vie, že Biden hrá podľa „Pravidiel“, zatiaľ čo všetci vedia, že Putin nie.

Je čas, aby Biden menej rozprával a viac konal. Je čas, aby Biden Putina prekvapil, aj keď to znamená, že naši spojenci budú trochu nervózni. Normy sú dobré, ak je vaším cieľom zachovať status quo, udržať veci v súčasnom smere.

Ale súčasné smerovanie zahraničných vecí je oveľa lepšie pre Rusko a Čínu ako pre Západ. Ak nie je čas vzdať sa noriem, určite je čas ich upraviť. Žiaľ, zdá sa, že ani Biden, ani jeho najvyšší predstavitelia nemajú dostatok odvahy alebo predvídavosti, aby to pochopili.

0Shares
Správy Svet