Putin a Si Ťin-pching spolupracujú na tom, aby prinútili Bidena do dvojstrannej krízy, ktorú nemôže vyhrať

Putin a Si Ťin-pching spolupracujú na tom, aby prinútili Bidena do dvojstrannej krízy, ktorú nemôže vyhrať

Ako narastajú krízy na Ukrajine a Taiwane, bezprecedentné puto medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom umožnilo dvom najväčším rivalom Spojených štátov prinútiť prezidenta Joea Bidena do krízy na dvoch frontoch, ktorá by mohla roztiahnuť jeho administratívu príliš slabo na to, aby mohla reagovať. primerane k jednému alebo druhému.

A ak by vypukla strelecká vojna, je len malá záruka, že USA budú na vrchole.

„Nemyslím si, že Spojené štáty sú pripravené ísť do vojny na Ukrajine. Nemyslím si, že Spojené štáty sú pripravené ísť do vojny kvôli Taiwanu,“ Lyle Goldstein, expert na Čínu a Rusko, ktorý slúžil 20 rokov. ako profesor výskumu na Naval War College do októbra a teraz zastáva pozíciu riaditeľa ázijského angažmánu v think-tanku Defence Priorities, píše portál Newsweek.

Goldstein povedal, že je zriedkavé byť niekedy úplne pripravený na vojnu, ale najmä scenáre na Ukrajine a Taiwane „sú maximálne stresujúce, pretože zahŕňajú vojnu vysokej intenzity v divadlách, ktoré sú mimoriadne ťažké proti oponentom, ktorí majú toto jediné opatrenie zamerania.“

„Buď jeden z nich sám o sebe by bol veľmi stresujúci a tvrdil by som, že ak by sme sa do toho pustili, je veľká šanca, že by sme mohli prehrať, určite počiatočné zásnuby, ale možno aj mimo nich,“ dodal.

Na otázku reportéra, či recenzia skúmala schopnosť americkej armády bojovať proti dvom veľkým konfliktom v dvoch samostatných sálach, Karlin povedal, že „Global Posture Review sa touto otázkou nezaoberá“. Čo sa týka jej osobného poňatia, odložila sa stále pripravovaným výsledkom ďalšieho strategického záväzku, preskúmania národnej obrannej stratégie.

„Konštrukt plánovania síl je vždy základnou súčasťou hodnotenia národnej obrannej stratégie,“ povedal Karlin. „Momentálne by som povedal, že stále máme najschopnejšiu armádu na celom svete.“

A hoci len málokto nesúhlasí s tým, že USA sú mocnejšie ako samotná Čína alebo Rusko, ukázalo sa, že novoobjavená jednota medzi nimi je strategicky vyčerpávajúca pre Washington.

„Myslím si, že Moskva a Peking počítajú s tým, že nás môžu skutočne udržať v akomsi maximálnom zmätku, pretože divadlá sú od seba veľmi vzdialené a zapojené sily sú celkom odlišné,“ povedal Goldstein. „Myslím si, že tu vidia výhodu v tom, že nás ťahajú dvoma smermi naraz.“

0Shares
Správy Svet