Poľskí televízni moderátori dostali pokutu za ohováranie „gangu agresívnych aktivistov“, ktorí ich obťažovali, keď odchádzali z práce

Poľskí televízni moderátori dostali pokutu za ohováranie „gangu agresívnych aktivistov“, ktorí ich obťažovali, keď odchádzali z práce

Moderátorom programu TVP Info, Rafałovi Ziemkiewiczovi a Magdalene Ogórekovej, poľský súd nariadil, aby každý zaplatil pokutu vo výške 2 220 EUR (10 000 zlotých) za ohováranie opozičnej aktivistky Elżbiety Podleśnovej počas vysielania programu „W tyle wizji“ vo februári 2019.

Verdikt, ktorý vyniesol súd druhého stupňa, je teraz konečný.

Počas šou moderátori komentovali prípad Elżbiety Podleśny. Podleśna, ktorá pracuje ako psychologička a psychoterapeutka, bola opozičnou aktivistkou a spoluorganizátorkou protestov, vrátane protestu pred sídlom TVP Info, kde protestujúci údajne verbálne a fyzicky napadli jednu z moderátoriek relácie, Magdalenu Ogórek.

Ziemkiewicz a Ogórek uviedli poznámky, v ktorých naznačili, že Podleśna „privádza svojich pacientov na rôzne podujatia ako psychologička a psychoterapeutka“ a že oni sami podstúpili „odborne vymývanie mozgu“.

Podleśna nahlásila podozrenie z ohovárania súdu v roku 2019, ale prípad bol pôvodne zamietnutý. V septembri 2021 však Okresný súd mesta Varšava opätovne posúdil sťažnosť Podleśny proti prepusteniu a nariadil opätovné otvorenie prípadu.

V decembri toho istého roku vydal odvolací súd neoficiálny verdikt, v ktorom oboch novinárov odsúdil na zaplatenie pokuty vo výške 2 220 eur. „Súd zistil, že boli prekročené prípustné hranice kritiky a ich slová sa nezakladali na pravde a podkopávali dôveru v Podleśnu ako psychoterapeuta,“ uviedla jej právnička Sylwia Gregorczyk-Abram.

Ziemkiewicz a Ogórek sa proti rozsudku odvolali, ale 24. mája druhostupňový súd potvrdil rozhodnutie v celom rozsahu. Verdikt je teraz právne záväzný a novinári sú povinní pokutu zaplatiť.

Rafał Ziemkiewicz, tiež konzervatívny spisovateľ a politický komentátor, označil rozhodnutie na svojich sociálnych sieťach za „viac ako škandál“.

„Zvážte to v kontexte: Gang agresívnych aktivistov zaútočí na novinára, ktorý odchádza z práce. Súd oslobodil podnecovateľa, ktorý útok podnecoval a viedol. Potom zažaluje Ogóreka za to, že v televízii opísal, čo sa stalo, a v dvoch prípadoch sa súdy postavili na stranu podnecovateľa a priznali jej odškodnenie,“ napísal Ziemkiewicz na Twitteri.

„Politik v rúchu a znaku Poľskej republiky stojí za agresívnym výtržníkom a povzbudzuje ich, aby nezmierňovali svoje činy, pretože budú vždy oslobodení. Je to viac než len škandál; Je to deštrukcia práva a verejného poriadku,“ dodal.

zdroj

0Shares
Správy Svet