EÚ vyzvala Maďarsko, aby prestalo účtovať cudzincom viac za pohonné hmoty inak…

EÚ vyzvala Maďarsko, aby prestalo účtovať cudzincom viac za pohonné hmoty inak…

Nízke ceny plynu v Maďarsku môžu byť ohrozené zo strany EÚ

Maďarský systém obmedzovania cien pohonných hmôt pre Maďarov a účtovania poplatkov cudzincom výrazne viac musí skončiť, napísal v liste maďarskej vláde eurokomisár pre vnútorné trhy Thierry Breton.

Breton tvrdí, že model duálnych cien pre maďarských a cudzích štátnych príslušníkov je pravdepodobne diskriminačný, píše Reuters.

Breton adresoval svoj list maďarskému ministrovi technológií a priemyslu Lászlóovi Palkovicsovi. Podľa komisára musia vozidlá s evidenčnými číslami z iných krajín EÚ platiť za pohonné hmoty o 50 až 60 percent viac ako vozidlá s maďarskými evidenčnými číslami, čo je podľa neho forma nepriamej diskriminácie, ktorá je podľa neho v rozpore s pravidlami EÚ.

Na jednej strane Breton požiadal Palkovicsa o informácie o dôvodoch opatrenia a o tom, ako dlho bude plynový strop trvať. Napísal tiež maďarskému ministrovi, že duálne ceny plynu by sa mohli považovať za porušenie právnych predpisov EÚ, a vyzval Maďarsko, aby pozastavilo cenový strop pre palivo, kým nebude zabezpečený súlad s právnymi predpismi EÚ.

„Žiadam vás, aby ste poskytli odpoveď na odôvodnenie a trvanie opatrení, ktoré môžu predstavovať porušenie práva EÚ,“ napísal.

Európska komisia si vyhradzuje právo začať naliehavé konanie o porušení právnych predpisov, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť k súdnemu konaniu a možným pokutám voči Maďarsku.

Minulý rok sa maďarská vláda rozhodla zaviesť strop maloobchodných cien pohonných hmôt 15. novembra, ktorý bol stanovený na 480 forintov za liter (1,21 eura). Vláda potom tiež obmedzila veľkoobchodnú cenu pohonných hmôt na 480 forintov od 28. februára, čím prispela k konkurencieschopnejšej prevádzke maloobchodných čerpacích staníc.

Vysoký dopyt po lacnom maďarskom palive zo susedných krajín prinútil vládu obmedziť predaj cenovo obmedzeného paliva automobilom s maďarskou registráciou. Prémiové palivá však zostávajú k dispozícii za trhové ceny pre všetkých motoristov.

Ak si EÚ nájde svoju cestu, Maďarsko môže mať problémy udržať si cenový strop pre maďarských občanov, pretože vysoký dopyt zo strany cudzích štátnych príslušníkov by mohol viesť k nedostatku ponuky v krajine.

0Shares
Správy Svet