Skočiť na nákladné autá a dostať sa do Británie: Deň migranta. Rozpráva Mohammad

Skočiť na nákladné autá a dostať sa do Británie: Deň migranta. Rozpráva Mohammad

Mohammad a Jaber trávia každý deň hľadaním správneho nákladného auta a dnes popoludní sa zdá, že sa to môže stať.

Toto nákladné auto sa zdá byť v poriadku. Kričia na svojho priateľa, aby skočil. Rozbehne sa, prisaje sa na pohyblivú plošinu medzi kabínou a nákladným priestorom a vtrhne dovnútra. Nákladné auto nezastaví, čo znamená, že si ho vodič nevšimol.

Kamión a jeho pasažier potom zmiznú po francúzskej diaľnici smerom k tunelu Lamanšský prieliv, mužovi priatelia dúfajú, že sa dostane do cieľa: Británie.

Mohammad a Jaber sú mladí sudánski utečenci, ktorí unikli vojne vo svojej krajine, prežili únosy alebo bitky v Líbyi a prešli smrtiacim Stredozemím do Talianska. Teraz sú v severofrancúzskom meste Calais a podobne ako stovky ďalších ľudí väčšinou z východnej Afriky a Blízkeho východu sa pokúšajú dostať do Británie ukrytím v nákladných autách, čo sa ukázalo ako nebezpečná a potenciálne smrteľná metóda. Píše AP.

Mnoho migrantov v Calais sa chce dostať do Veľkej Británie pri hľadaní ekonomických príležitostí alebo kvôli rodinným a komunitným väzbám. Francúzske úrady tvrdia, že ďalším veľkým lákadlom sú laxné britské pravidlá voči migrantom bez dokladov o pobyte.

Skok na kamión si trúfajú len mladí a zdatní migranti, ktorí nie sú zaťažení inými členmi rodiny. Je to tímová práca.

Minulý týždeň v chladnom jesennom dni v Calais sa päť mladých mužov krčilo pri kruhovom objazde na blatistom stavenisku a sledovali, ako zo skladu vychádzajú nákladné autá. Šiesty mladý muž sa schoval blízko cesty.

Keď vyšlo sľubne vyzerajúce nákladné auto, ostatní muži na neho kričali, aby vyskočil.

Existuje kód, ktorý má skokanom povedať, na ktoré z vystupujúcich nákladných automobilov by sa mali chytiť.

„Hovoríme im číslo jedna, nie, číslo dva, nie, číslo tri, áno!“ Mohammad vysvetlil, že svoje krstné meno uviedol iba zo strachu pred zatknutím alebo vyhostením za pokus o nelegálne prekročenie hraníc.

Vodiči kamiónov kontrolujú, či nikto nevstupuje do ich súprav, alebo sa zastavia a povedia potenciálnym pasažierom, že nejdú do Británie a že nemá zmysel liezť na palubu. Policajti v hliadkových automobiloch často prichádzajú aj kvôli siréne, aby mužov odradili.

Skupiny obhajujúce utečencov a pozorovatelia ľudských práv uvádzajú, že im migranti telefonujú o pomoc v chladiarenských nákladných autách, ktoré sa údajne dusia alebo sa chystajú zomrieť na podchladenie. Niektorí hovoria, že ich policajti pri ich prichytení drsne drsnili.

Niektorí majú zlomené kosti alebo ešte horšie, keď sa pokúšajú vyskočiť na pohybujúce sa nákladné autá. Koncom septembra 20-ročného Jásira Abdalláha zomrelo nákladné auto.

Abdalláh tiež utiekol zo Sudánu. Sníval o tom, že bude taxikárom v Británii. Komunita migrantov v Calais za ním smútila a o týždeň neskôr ho viac ako 300 vyšlo na pochod na jeho pamiatku.

V písomnom odvolaní na vodičov nákladných automobilov sa účastníci pochodu pýtali: „Keď v kamióne zbadáte utečenca, tresnete ním a brzdíte znova a znova, kým nás nepustia. Prečo nemôžeme pokračovať v cestovaní? “

Kamionové prepojky to stále skúšali.

V noci spia v lese okolo Calais, v stane, ak majú šťastie, ale spravidla pod stromom. Polícia podľa pozorovateľov ľudských práv raz za deň urobila raziu v táboroch, zatkla ich, spláchla ich a skonfiškovala ich veci.

„Niektorí ľudia zostanú jeden deň, niektorí týždeň, niektorí jeden mesiac, ja štyri mesiace a 15 dní,“ povedal Mohammad. On a ďalší odhadujú, že dva až tri denne sa im podarí preskočiť nákladné auto do Británie.

0Shares
Správy Svet