Slováci, pripravte sa na najhoršie. Ceny plynu pôjdu prudko hore!

Slováci, pripravte sa na najhoršie. Ceny plynu pôjdu prudko hore!

To, o čom sa šepkalo, je potvrdené. Ceny plynu sa pre domácnosti, ktoré ho berú od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) zvyšujú. Majú síce vzrásť postupne počas nasledujúcich štyroch rokov a to o 76 %, ale najvýraznejšie sa zvýšia na budúci rok o 34 %. Potvrdil to minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Ako dodal,
podmienkou týchto cien je, že zákazníci podpíšu so štátnym dodávateľom štvorročnú zmluvu. Namiesto súčasných 43 eur za megawatthodinu (MWh) tak v roku 2026 odberatelia zaplatia 76 eur. Na budúci rok domácnosti zaplatia za MWh 57 eur. „Potom to ide na 65 eur, v roku 2025 na 62 eur a v roku 2026 na 76 eur za megawatthodinu,“ uviedol Sulík. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stanoví na základe aktuálneho vývoja na burzách vyššie regulované ceny, no tie sa zákazníkov so zmluvami od SPP týkať nebudú. Podobné ceny ako SPP, podľa Sulíka, ponúkne svojim zákazníkom aj druhý najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, ktorým je skupina ZSE, VSE a Innogy.

Ako Sulík uviedol, plánuje zmeniť doterajšiu legislatívu. Doterajšiu zmluvu o odbere plynu môže zákazník predčasne vypovedať. Po novom to už možné nebude a tí, ktorí sa zaviažu k odberu plynu na štyri roky, budú musieť uvedené ceny platiť až do konca zmluvného obdobia aj keby sa ceny na trhu výrazne znížili. Domácnosti, ktoré sa na štyri roky viazať nechcú, majú možnosť podpísať ročnú zmluvu. V tom prípade im ceny plynu vzrastie o 42 % plus o infláciu. Tá by mala byť v tomto roku na úrovni 12 %.

0Shares
Ekonomika Slovensko Správy