Demokrati mali pri vzniku aj vyše 200-tisíc zo štátneho príspevku pre stranu Spolu, tisícky eur zas dostali darom

Demokrati mali pri vzniku aj vyše 200-tisíc zo štátneho príspevku pre stranu Spolu, tisícky eur zas dostali darom

14.6.2023 (SITA.sk) – Strana Demokrati pri svojom vzniku disponovala sumou vyše 200-tisíc eur, ktorá pochádza zo štátneho príspevku za voľby pre stranu Spolu. Z týchto prostriedkov boli hradené aj billboardy strany v marci v celkovej sume 67 176 eur. Uviedol v tlačovej správe hovorca strany Demokrati Matúš Mandrák.

Posledná platba pre pôvodnú stranu

Dodal, že reklamné plochy v mesiacoch apríl a máj boli strane Demokrati poskytnuté vznikajúcou politickou stranou Dobrý deň Slovensko. Strana ich dostala prostredníctvom darovacej zmluvy ako nepeňažné plnenie v celkovej sume 170 000 eur.

Strana Demokrati ešte v mesiaci júl dostane podľa Madráka poslednú platbu štátneho príspevku za volebný výsledok pôvodnej strany Spolu vo výške odhadom viac ako 300-tisíc eur.

Peňažné dary od podporovateľov

Okrem štátneho príspevku je kampaň strany Demokrati financovaná aj z peňažných darov podporovateľov. V mesiaci máj získala strana Demokrati dary vo výške 70-tisíc eur a do 9. júna, keď boli oficiálne vyhlásené voľby, to bola rovnaká suma.

„Okrem vyššie spomenutých prostriedkov sme prijali dary vo výške 59-tisíc eur na transparentný účet. Všetky dary v sume nad tisíc eur boli poskytnuté na základe notárom overenej darovacej zmluvy,“ vysvetlil hovorca strany.

Pripomenul, že zákonná povinnosť zverejňovať výdavky politickej strany na transparentnom účte vzniká až dňom vyhlásenia volieb, čo sa udialo v piatok, 9. júna. Výdavky z obdobia pred vyhlásením volieb strana zverejní v záverečnej správe o nákladoch na volebnú kampaň. „Transparentnosť je zakorenená v DNA strany Demokrati,“ dodal na záver Mandrák.

Viac k témam: Predčasné voľby na Slovensku 2023, Volebná kampaň
Zdroj: SITA.sk – Demokrati mali pri vzniku aj vyše 200-tisíc zo štátneho príspevku pre stranu Spolu, tisícky eur zas dostali darom © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko