Expo v Dubaji je dôkazom schopnosti ľudstva inovovať, uviedla prezidentka

Expo v Dubaji je dôkazom schopnosti ľudstva inovovať, uviedla prezidentka

27.1.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 27. januára 12:21

Expo 2020 je dôkazom ľudskej kreativity a schopnosti inovovať. Je tiež dôkazom toho, že keď sa ľudia, krajiny a kultúry spoja dohromady, môžu dosiahnuť veľkolepé veci. Prezidentka Zuzana Čaputová to povedala počas svojho prejavu pri príležitosti otvorenia Slovenského národného dňa na veľtrhu Expo 2020 v Spojených arabských emirátoch.

Medzinárodnú výstavu zároveň považuje za skvelú príležitosť, ako sa dá prezentovať slovenský talent a inovácie slovenských podnikateľov, podnikateliek, vedcov či inovátorov pred celosvetovým publikom.

Prehlbovanie spolupráce

Hlava štátu skonštatovala, že Expo jej dáva nádej, že ľudstvo je schopné prekonať globálne výzvy, akými sú klimatická kríza či pandémia koronavírusu a jej sociálne a ekonomické dôsledky.

„Som rada, že Slovensko je súčasťou úsilia v inovácii a kreativite na podujatí Expo. Ako agilná a exportne orientovaná krajina, ktorá je plne integrovaná do jednotného trhu Európskej únie vieme, akú cenu má kooperácia a partnerstvo,“ pripomenula Čaputová.

Prezidentka zdôraznila, že veľmi dobré sú aj bilaterálne vzťahy Slovenska a Spojených arabských emirátov. Dodala, že Slovensko je pripravené na ich prehlbovanie, najmä na poli vedeckej spolupráce, vzdelaní, zelených technológií a turizmu.

Zelené projekty

„Na Expe v Dubaji sa prezentuje 192 krajín s úžasnými expozíciami. Ak sa ale chcete kamkoľvek hýbať, pozývam vás do slovenského pavilónu. Čakajú vás vodíkové autá, lietadlá či vesmírne vozidlá. Nie sú to len futuristické diela. Sú to projekty vyvinuté slovenskými firmami a inovátormi, ktoré majú svetu pomôcť s prechodom na zelené, klimaticky neutrálne a férovejšie ekonomiky a spoločnosti,“ vyhlásila prezidentka. Doplnila, že presne to ľudstvo potrebuje, aby na zemi dokázalo prežiť.

Hlava štátu zároveň zdôraznila, že slovenská expozícia v Dubaji zaujala aj najvyšších predstaviteľov Spojených arabských emirátov. Poďakovala sa taktiež všetkým usporiadateľom podujatia Expo 2020, nielen zo strany Spojených arabských emirátov a dubajského emirátu, ktorí sa pričinili o to, že sa podujatie konalo aj napriek komplikovaným podmienkam spôsobeným pandémiou koronavírusu.

Rokovanie s predstaviteľmi SAE

Počas prehliadky slovenského pavilónu sa hlava štátu stretla s predstaviteľmi slovenských firiem, ktoré v Spojených arabských emirátoch vystavujú svoje produkty. „Aj z rozhovoru s nimi vyplynulo, že táto výstava nie je len o tom, že sa prezentujú pekné veci, ale dohadujú sa aj konkrétne spolupráce a investície,“ spomenula prezidentka.

Zuzanu Čaputovú zaujali nielen vystavované produkty a projekty týkajúce sa mobility a zelené projekty, ale aj ukážky spolupráce slovenských vysokých škôl s podnikateľským sektorom. „Chcem ešte navštíviť pavilóny iných krajín a pozrieť si prípadné príležitosti na nadviazanie ďalšej bilaterálnej spolupráce a ekonomickej diplomacie,“ doplnila Čaputová.

Prezidentka už absolvovala rokovanie s predstaviteľmi vlády Spojených arabských emirátov o možnej spolupráci v ďalších oblastiach. Dnes má na programe aj stretnutie s korunným princom Spojených arabských emirátov.

V rámci galavečera vystúpi SĽUK či Filip Jančík

Program národného dňa sa začal vztýčením slovenskej vlajky na námestí národov Al Wasl Plaza a slovenskou hymnou. Súčasťou ďalšieho programu prezidentky je aj prehliadka pavilónov Slovenska a Spojených arabských emirátov.

V rámci galavečera počas slovenského národného dňa vystúpi aj Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK), speváčka Jana Kirschner a huslista Filip Jančík.

Viac k témam: Expo Dubaj 2020, Inovácie, Klimatická kríza, Ochrana životného prostredia, SĽUK Slovenský ľudový umelecký kolektív
Zdroj: Webnoviny.sk – Expo v Dubaji je dôkazom schopnosti ľudstva inovovať, uviedla prezidentka © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko