Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 4-tisíc obetí, pribúdajú ďalšie a Erdogan vyhlásil štátny smútok (video+foto)

Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 4-tisíc obetí, pribúdajú ďalšie a Erdogan vyhlásil štátny smútok (video+foto)

7.2.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 7. februára 7:17

V dôsledku silného pondelňajšieho zemetrasenia v Turecku a Sýrii s magnitúdom 7,8 prišlo o život viac ako 4 000 ľudí. Očakáva sa, že počet obetí ešte porastie, keďže stovky ľudí uviazli pod troskami tisícok zničených budov a mnohí ďalší sú zranení.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine sedemdňový štátny smútok.

Záchranárom v Turecku a vojnou zničenej Sýrii počas uplynulej noci komplikovali prácu dážď so snehom, pričom desaťtisíce ľudí, ktoré prišli o strechu nad hlavou, čelili mrazivému počasiu.

Otrasy s magnitúdom 7,8, ktoré bolo cítiť aj v Libanone či egyptskej Káhire, mali epicentrum severne od tureckého mesta Gaziantep, zhruba 90 kilometrov od hranice so Sýriou. Geologická služba Spojených štátov (USGS) uvádza, že vychádzali z hĺbky 18 kilometrov.

Neskôr počas pondelka v Turecku udrelo ďalšie zemetrasenie s magnitúdom 7,5, ktorého epicentrum bolo vzdialené viac ako 100 kilometrov od toho prvého a jeho následky ešte nie sú známe. Po zemetraseniach podľa Orhana Tatara zo zmieneného úradu pre zvládanie katastrof očakávajú až stovky ďalších otrasov.

Záchranári v oboch krajinách naliehavo pátrajú po ľuďoch v troskách budov. Otrasy zrútili tisícky budov vo viacerých mestách od sýrskeho Aleppa a Hamá po turecký Diyarbakir viac ako 330 kilometrov na severovýchod.

Len v Turecku sa v dôsledku zemetrasenia zrútilo viac ako 5 600 budov. Viceprezident Fuat Oktay tiež informoval o zrútení nemocnice v stredomorskom meste Iskenderun, ale počet obetí zatiaľ nie je známy.

Slováci medzi obeťami zatiaľ nie sú

Záchranárom v Turecku a vojnou zničenej Sýrii počas uplynulej noci komplikovali prácu dážď so snehom, pričom desaťtisíce ľudí, ktoré prišli o strechu nad hlavou, čelili mrazivému počasiu. V regióne naďalej zaznamenávali seizmickú aktivitu vrátane ďalšieho otrasu, ktorý bol takmer taký silný ako počiatočné zemetrasenie.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii (fotografie)

V opozíciou kontrolovaných oblastiach v Sýrii však žijú zhruba štyri milióny ľudí vysídlených počas občianskej vojny a mnohí v schátraných podmienkach. Tamojší záchranári hovoria, že nemocnice sa rýchlo zaplnili zranenými a Muhíb Kaddúr, lekár z mesta Atma, pre agentúru AP vyjadril obavy, že mŕtvych na povstaleckom území môžu byť stovky. Šéf Bielych heliem Raíd Salah informoval, že na niektorých miestach sa zrútili celé štvrte.

Slováci by medzi obeťami silného zemetrasenia v Sýrii a Turecku byť nemali. Pre agentúru SITA to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV) SR. „Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami mali byť aj občania SR. Situáciu však naďalej sledujeme a sme v kontakte s miestnymi úradmi,“ uviedol rezort diplomacie.

Pomoc z celého sveta

Ponuky na pomoc – od pátracích a záchranných tímov až po zdravotnícke potreby a peniaze – prišli z desiatok krajín a tiež Európskej únie (EÚ) a Organizácie Spojených národov (OSN).

Bezprostrednú pomoc ponúkli Turecku už Grécko, Izrael, Bulharsko či Egypt, ktorý navrhol pomoc aj Sýrii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež vyjadril Turecku podporu a ochotu pomôcť. Asistenciu sú Ankare pripravené poskytnúť aj Spojené štáty a Nemecko, záchranárov posiela aj Holandsko.

Svoje záchranné tímy do Turecka posiela tiež Rusko. Český Hasičský záchranný zbor na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že do Turecka vycestuje 68-členný tím pozostávajúci z členov zboru v Prahe a Moravsko-sliezskom kraji. Prezident Erdogan v televíznom príhovore oznámil, že pomoc ponúkli desiatky krajín.

Satelitný systém Copernicus

Európska únia v rámci okamžitej reakcie zmobilizovala pátracie a záchranné tímy pre Turecko. Spravila tak v reakcii na tureckú žiadosť o aktiváciu Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Prostredníctvom svojej webstránky o tom informuje Európska komisia.

„Silné zemetrasenie s magnitúdom 7,8, jedno z najsilnejších v regióne za viac ako 100 rokov, zasiahlo v noci provinciu Gaziantep v Turecku a tiež susednú Sýriu,“ uviedli v spoločnom vyhlásení šéf európskej diplomacie Josep Borrell a eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Na poskytovanie služieb núdzového mapovania aktivovali aj únijný satelitný systém Copernicus. EÚ je podľa Josepa Borrella a Lenarčiča pripravená prostredníctvom svojich humanitárnych programov poskytnúť podporu aj zasiahnutým ľuďom v Sýrii.

Hasiči a horskí záchranári zo Slovenska

Pomoc do zemetrasením postihnutého Turecka vysiela aj Ministerstvo vnútra SR. Zložky rezortu budú pátrať po preživších a pomáhať osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie. Do Turecka zamieri desať príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov spolu so špeciálne vycvičenými psami.

Sekciu krízového riadenia MV SR oslovili so žiadosťou o pomoc cez celoeurópsky medzinárodný komunikačný a informačný systém CECIS. Slovensko tiež týmto krokom zareagovalo na požiadavku zo strany európskeho Koordinačného centra pre reakcie na núdzové situácie – ERCC (Emergency Response Coordination Centre).

„Vyslané zložky majú rozsiahle skúsenosti s pátracou a záchranárskou činnosťou. Na kvalitatívne svetovej úrovni sú aj psy, špeciálne trénované napríklad aj na vyhľadávanie zavalených osôb v ruinách,” povedal poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Sekcia krízového riadenia aktívne komunikuje s tureckou stranou s cieľom čo najrýchlejšieho presunu záchranných zložiek do postihnutých oblastí. Prepravu Leteckým útvarom Ministerstva vnútra SR do mesta Adana však komplikuje mimoriadne silné sneženie v Turecku. „Takéto krízové situácie, hoci sa dejú ďaleko od Slovenska, preverujú akcieschopnosť a koordináciu zložiek ministerstva vnútra, čo zvyšuje odbornosť a pripravenosť v prípade potreby aj na zásahy na našom území,” dodal šéf rezortu.

Vybudovanie vyslaných tímov hasičov a horských záchranárov podporila Európska únia prostredníctvom operačného programu Kvalita životného prostredia v rámci realizácie projektu MUSAR – pátracie a záchranárske činnosti stredného rozsahu v mestskom prostredí a projektu Horský špecializovaný záchranný modul.

Prispieť môžu aj Slováci

Na pomoc obetiam nočného zemetrasenia v Turecku a Sýrii môžu finančne prispieť aj Slováci. Obete zemetrasenia v Turecku a Sýrii budú potrebovať pomoc najmä s dočasným bývaním, teplým oblečením a stravou.

Nezisková organizácia Človek v ohrození zriadila na internete link, kde môžu Slováci prispieť.

Podľa prvých správ je situácia najviac kritická v oblasti sýrskeho Idlibu, kde je koncentrovaných mnoho vnútorných utečencov, ktorí opustili svoje domovy pre vojnu, informuje nezisková organizácia Človek v ohrození, podľa ktorej je situácia na mieste kritická, pretože záchranné akcie komplikuje intenzívny dážď a sneženie.

„Na mieste sú naši kolegovia a kolegyne zo sesterskej organizácie Člověk v tísni, vďaka ktorým budeme schopní okamžite pomáhať. Potrebná bude základná humanitárna pomoc, ako napríklad stany, deky, teplé oblečenie a strava,“ uviedla Andrea Najvirtová, riaditeľka neziskovej organizácie Človek v ohrození. Na akútnu prvú pomoc už vyčlenili z Klubu priateľov prvých 10-tisíc eur. Fond pomoci Klubu priateľov slúži pri katastrofách a vojnách, aby mohla prvá pomoc obetiam prísť rýchlo.

„V Sýrii má dlhodobú misiu naša sesterská organizácia Člověk v tísni. Aktuálne v spolupráci s miestnymi úradmi vyhodnocujú situáciu a sú pripravení okamžite začať poskytovať potrebnú humanitárnu pomoc,“ dodala Najvirtová.

Viac k témam: Turecký prezident, Zemetrasenie, Zemetrasenie v Turecku a Sýrii
Zdroj: SITA.sk – Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už viac ako 4-tisíc obetí, pribúdajú ďalšie a Erdogan vyhlásil štátny smútok (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko