Obce na severe Slovenska ohrozujú rozvodnené rieky, tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj na východe (foto)

Obce na severe Slovenska ohrozujú rozvodnené rieky, tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj na východe (foto)

14.7.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 14. júla, 09:41

V niektorých obciach na severe Slovenska naďalej pretrváva tretí povodňový stupeň aktivity, dôvodom sú lokálne zrážky v posledných dňoch a vzostup miestnych vodných tokov.

Ide o obce v okrese Stará Ľubovňa, a to Mníšek nad Popradom, Sulín, Jarabinu, Kremnú, Hraničné a samotné mesto Stará Ľubovňa. Vyliali sa tam potoky či zosunula pôda zo svahov.

Najviac ohrozené sú tri okresy

Ako v stredu ďalej informoval Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, v súčasnosti už na vodných tokoch východného Slovenska pozorujú ustálenosť až mierny pokles hladín.

Tretí alebo druhý stupeň povodňovej aktivity (SPA) platí stále v 12 mestách a obciach okresov Prešov, Sabinov a Bardejov. SVP eviduje v stredu 14. júla k 6:00 vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity v šiestich samosprávach okresu Prešov, konkrétne v meste Veľký Šariš a obciach Malý Šariš, Miklušovce, Župčany, Rokycany a Kvačany.

V teréne sú desiatky pracovníkov

Najvyšší stupeň povodňovej aktivity platí aj v troch samosprávach okresu Sabinov. Ide o mesto Lipany, Milpoš a Lúčka. V obci Kamenica v uvedenom okrese je vyhlásený II. SPA. Tretí stupeň odvolali a znížili na II. stupeň v dvoch obciach okresu Bardejov – Lenartov a Zborov.

Slovenský vodohospodársky podnik má podľa Bocáka v teréne 83 pracovníkov a 62 kusov techniky. „Vykonávajú bezprostredné zabezpečovacie práce po povodni na miestach, kde je to možné. Ide najme o stabilizáciu svahov a odstraňovanie nánosov,“ dodal.

Viac k témam: dážď, počasie, povodne
Zdroj: Webnoviny.sk – Obce na severe Slovenska ohrozujú rozvodnené rieky, tretí stupeň povodňovej aktivity platí aj na východe (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko