Príde katastrofa na Slovensko? Čaputová ide proti prúdu. Na rozdiel od V4 chce napomôcť riešeniu migrácie

Príde katastrofa na Slovensko? Čaputová ide proti prúdu. Na rozdiel od V4 chce napomôcť riešeniu migrácie

Otázka migrácie je problém celej Európskej únie a na riešenie sa musí podieľať aj tí, ku ktorým utečenci nesmerujú. V rozhovore pre francúzsky denník Le Monde to vyhlásila prezidentka slovenský republiky Zuzana Čaputová, ktorá sa v stredu zišla s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

V rozhovore, v ktorom zazneli otázky o rozdieloch medzi členmi Visegrádskej štvorky (V4) Čaputová uviedla, že sa toto zoskupenie, teda Slovensko, Česko, Maďarsko a Poľsko, musí vrátiť k hodnotám, ktoré stáli na počiatku jeho vzniku: európskej jednote, demokraciu a právnemu štátu.

„Musíme byť medzi krajinami, ktoré hľadajú riešenia (migrácie), aj keď do našej krajiny utečenci nesmerujú. Je pravda, že v našom regióne je to citlivá téma, pretože nie sme zvyknutí na rozdielnosti, iné kultúry, iných ľudí, „poznamenala hlava slovenského štátu Čaputová.

Podľa nej je potrebné na jednej strane rešpektovať obavy ľudí a brať na ne ohľad, ale zároveň sa podieľať na hľadaní riešení, ako je posilnenie hraníc, rozdeľovanie utečencov, ktoré bude fungovať, a riešenie príčin, nie následky migrácie.

Niekoľko otázok sa týkalo vzťahov členov skupiny V4 a Čaputová vyhlásila, že Slovensko, ktoré ako jediné v zoskupení prijalo euro, je z V4 najlepšie integrovanú krajín do EÚ.

Odolaniu migračné vlne
Tento týždeň sa Európska komisia obrátila na súd EÚ v rámci disciplinárneho konania proti Maďarsku kvôli zákonom v oblasti migrácie, ktoré boli prijaté v tejto krajine.

V lete maďarský parlament schválil celý rad zákonov, ktoré zavádza obmedzenia voči mimovládnym organizáciám a kriminalizujú pomoc nelegálnym migrantom. Poslanci tiež schválili prijatie ústavnej úpravy, ktorá robí nelegálnym trvalé presídlenie do zeme „cudzieho obyvateľstva“.

Maďarsko vystupuje proti povinnej kvóte prerozdelenia migrantov. Navyše krajina odmietla podpísať Globálny pakt OSN o migrácii, pretože podľa názoru Budapešti by to mohlo viesť k nekontrolovaným migračným tokom, rovnako ako k „globálnemu“ riadenia migrácie.

Tento rok v apríli bolo informované o tom, že maďarský premiér Viktor Orbán dokázal zhromaždiť 1,15 miliónov podpisov pre svoj program boja proti nelegálnej migrácii. Maďarský ľud teda vyslovil svoj súhlas s Orbánom a stranou Fidesz v tom, že je nutné brániť Európu a urobiť prietrž migráciu.

Na spomínaný krok Európskej komisie kriticky zareagoval Radim Fiala, podpredseda hnutia SPD. Podľa Fialy to znamená, že EÚ doslova podporuje masovú migráciu do Európy.

„Orbánova Maďarsko bráni Európu pred inváziou a bude za to trestané Bruselom? „Pohoršuje sa Fiala.

Politik tiež okomentoval ústavný dodatok, ktorý bol schválený maďarským parlamentom. Tento dodatok zakazuje v Maďarsku „nútenej usídlenie príslušníkov cudzích populácií“ a súčasne zdôrazňuje platnosť princípu, podľa ktorého sa musia migranti zaregistrovať v prvej bezpečnej krajine, do ktorej prídu. Podľa Fialy to by mali využiť aj v Česku.

„To je podľa mňa vec, ktorú by sme sa mohli inšpirovať aj u nás. Posilnenie našej národnej identity v ústave by bolo určite dobrým krokom, „upozornil Fiala. Článok vyšiel v roku 2019.

zdroj: cz.sputniknews.com

0Shares
Slovensko Správy