Zuzana Čaputová: Putin by mal pochopiť, že hranice Ruska sú dané zmluvami, nie tankami

Zuzana Čaputová: Putin by mal pochopiť, že hranice Ruska sú dané zmluvami, nie tankami

NATO plánuje rozmiestniť štyri nové bojové skupiny, a to na území Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska.

Lídri Severoatlantickej aliancie na summite v Bruseli zhodnotia aktuálnu situáciu na Ukrajine a preberú možnosti, ako posilniť obranu a bezpečnosť spojeneckých krajín. Povedala to prezidentka SR Zuzana Čaputová pred začatím oficiálnych rokovaní najvyšších predstaviteľov 30-člennej Aliancie, informuje spravodajca TASR.

Posilnenie našej obrany

Čaputová spresnila, že od summitu očakáva najmä konzultácie o vývoji vojnovej situácie na Ukrajine. „Budeme hovoriť o tom, ako posilniť našu obranu a bezpečnosť, a predovšetkým o tom, ako pomôcť Ukrajine v medziach toho, čo Severoatlantická aliancia má v kompetenciách urobiť,“ vysvetlila.

Na otázku, ako vníma vytvorenie nových bojových útvarov vo viacerých spojeneckých krajinách na východnom krídle Aliancie, prezidentka uviedla, že ide o logický krok.

„Je to krok, ktorý posilní našu obranu, je to niečo, čo doplní naše spôsobilosti, takže som veľmi rada, že napokon došlo k tomuto kroku, napokon vynútila si to aktuálna bezpečnostná situácia,“ uviedla s odkazom na dianie na Ukrajine.

Štyri nové bojové skupiny

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu, deň pred summitom, uviedol, že Aliancia plánuje rozmiestniť štyri nové bojové skupiny, a to na území Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska. Tie podľa jeho slov doplnia už existujúce bojové sily v troch pobaltských krajinách a Poľsku, čím bude mať Aliancia osem mnohonárodných bojových skupín na svojom východnom krídle – od Baltského až po Čierne more.

Čaputová pred novinármi zároveň pripomenula, že Slovensko ako krajina priamo susediaca s Ukrajinou prijíma státisíce utečencov, ktorým zaisťuje potrebnú humanitárnu pomoc. Vyslovila sa tiež za čo najrýchlejšie ukončenie vojny na Ukrajine, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin. „Putin by mal pochopiť, že hranice Ruskej federácie sú dané medzinárodnými zmluvami, a nie jeho tankami,“ odkázala.

zdroj: TASR

0Shares
Slovensko Správy