Retro: Sulík: Nebratríčkujme sa príliš s Ruskom, lebo zrazu zistíme, že o mnohých veciach, ktoré sa týkajú len nás, už nerozhodujeme my, ale niekto iný. Týka sa to ale aj EÚ či USA

Retro: Sulík: Nebratríčkujme sa príliš s Ruskom, lebo zrazu zistíme, že o mnohých veciach, ktoré sa týkajú len nás, už nerozhodujeme my, ale niekto iný. Týka sa to ale aj EÚ či USA

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Richard Sulík podobne ako mnohí ostatní poprední politici v blogu komentoval historické udalosti z augusta 1968. Podľa neho z týchto udalostí vyplynulo ponaučenie, že pri spolupráci s Ruskom musíme byť opatrní, aby o veciach, ktoré sa týkajú len nás časom za nás nerozhodoval niekto iný. Zaujímavé je to, že efekt, ktorý pomenoval Sulík, sa v posledných rokoch rozmáha práve v EÚ, kde národní politici dali do rúk Bruselu mnohé kompetencie, o ktorých sa rozhoduje na celoeurópskej úrovni. A to šéf SaS v ďalšej časti svojho komentára aj potvrdil.

“Bol to august 1968 a podľa mojej mamy som priamym účastníkom tejto okupácie. Bol som v kočíku a sledoval dianie priamo na námestí. Desaťtisíce vojakov vtrhli vtedy, pred 50 rokmi, do Československa a jednoducho nám obsadili našu krajinu,” zaspomínal si líder strany SaS.

Podľa neho sa to udialo kvôli tomu, že “vedenie krajiny na čele s Alexandrom Dubčekom malo iné predstavy o spoločenskom usporiadaní ako veľký ruský brat,” doplnil. “Toto považujem za najsilnejší odkaz augusta 1968 – dávajme si pozor, aby sme si my sami rozhodovali o tom, ako si budeme našu krajinu spravovať,” skonštatoval Richard Sulík.

“Nebratríčkujme sa príliš s Ruskom, lebo zrazu zistíme, že o mnohých veciach, ktoré sa týkajú len nás, už nerozhodujeme my, ale niekto iný. Že v podstate len slúžime niekomu na realizovanie jeho záujmov.”

Sulík však jedným dychom dodal, že sa to týka aj EÚ či USA. Dodal, že v slovenskej politike sa pohybuje dosť zbabelcov, ktorí nemajú tú silu povedať nie, ktorí sa neodvážia skutočne hájiť záujmy Slovenska. “V prvom rade Slovenska. Tí to potom skrývajú za takzvanú geopolitiku. „Lebo geopolitika“, s týmto argumentom som sa často stretol, keď neboli žiadne iné argumenty!”

“Plne chápem výhody členstva v EÚ, preto hovorím, že to je kľúčový záujem Slovenska. Ale aj ako člen EÚ môžeme a musíme v prvom rade hľadieť na záujmy občanov našej krajiny.”

Sulík tvrdí, že neexistoval a neexistuje žiaden racionálny argument pre vystavovanie neodvolateľných a bezpodmienečných záruk pre Grécko, ktoré sa dňom vystavenia stávajú súčasťou nášho verejného dlhu, rovnako ako podľa neho neexistuje žiaden racionálny argument pre masové prijímanie migrantov.

“Existuje však mnoho dôvodov v prvom rade hľadieť na záujmy našej krajiny. Lebo zdieľame jedno presne vymedzené územie so spoločnými daňami, s jednotnými zákonmi a jedným jazykom.”

Preto považuje za mimoriadne dôležité a vníma to ako jeho politické poslanie, “dávať si pozor, aby sme o slobodu neprichádzali, naopak, aby jej miera rástla,” zdôraznil. “Samozrejme, že mám na mysli občanov, ktorých ako politik zastupujem. To je skutočný liberál, napriek tomu, že v krajinách západnej Európy si tento pekný pojem osvojili neomarxisti.”

“Mimochodom, 21. augusta 2008, presne pred 10 rokmi, som sa rozhodol založiť politickú stranu. Nebol to žiaden plán sa takto rozhodnúť práve v tento deň, skôr veľavravná náhoda. Náhoda, ktorá predurčila poslanie strany Sloboda a Solidarita,” dodal Sulík.

0Shares
Blog Slovensko