Zo Žiliny do Terchovej sa dá na bicykli dostať po 23-kilometrovej cyklotrase, je unikátna sústavou premostení

Zo Žiliny do Terchovej sa dá na bicykli dostať po 23-kilometrovej cyklotrase, je unikátna sústavou premostení

1.7.2023 (SITA.sk) – Cyklisti smerujúci zo Žiliny do Terchovej majú možnosť úplne sa vyhnúť premávke na frekventovanej ceste II/583. Využiť môžu viac ako 23 kilometrov dlhú cyklomagistrálu, ktorá bola tento týždeň oficiálne otvorená.

Ako informovala hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková, Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra sa na ňu podarilo získať šesťmiliónový nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Osemnásť mostov cez Varínku

Cyklomagistrála sa realizovanou dĺžkou a výškou investície radí k najnáročnejším projektom cyklotrás na Slovensku. Hlavná cyklotrasa prechádza cez územie obcí Belá, Lysica, Stráža, Krasňany, Varín.

Vedľajšia trasa smeruje z Varína cez Gbeľany, Nededzu až do Tepličky nad Váhom. Súčasťou je aj prepojovacia trasa, ktorá slúži na spojenie hlavnej trasy s vedľajšou v rámci obce Koňhora.

Unikátom stavby je sústava premostení rieky Varínka, pričom na trase je spolu 18 mostných telies v dĺžke od 10 do 80 metrov.

„Tešme sa z diela, ktoré patrí medzi tie najväčšie, čo sa týka cyklotrás na Slovensku, a tešme sa z tých výsledkov. Pevne verím, že ľudia, ktorí po tejto cyklotrase pôjdu, si užijú nielen cyklistiku, ale aj krásu prostredia,“ uviedol na oficiálnom otvorení primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Riešili veľa vlastníckych vzťahov

Podľa Petra Chrapčiaka z malofatranskej OOCR bolo potrebné pri samotnej príprave cyklomagistrály vyriešiť veľké množstvo vlastníckych vzťahov.

„Vlastníkmi boli fyzické osoby, urbárske spoločenstvá, firmy, štátne podniky, čo je vo výsledku viac ako 80 uzatvorených zmlúv v deviatich katastrálnych územiach. Veľkosť projektu dokumentuje aj náročný proces stavebného povolenia, inžinieringu či verejného obstarávania,“ dodal Chrapčiak.

Viac k témam: Cyklotrasa
Zdroj: SITA.sk – Zo Žiliny do Terchovej sa dá na bicykli dostať po 23-kilometrovej cyklotrase, je unikátna sústavou premostení © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Slovensko