Finančnú podporu Ukrajine prisľúbili stovky globálnych firiem, Sunak oznámil aj „prelomový balík“ pomoci

Finančnú podporu Ukrajine prisľúbili stovky globálnych firiem, Sunak oznámil aj „prelomový balík“ pomoci

21.6.2023 (SITA.sk) – Pred dvojdňovou darcovskou konferenciou, ktorá sa v stredu začína v Londýne, prisľúbili finančnú podporu Ukrajine stovky globálnych firiem. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Viac ako 400 spoločností z 38 krajín prisľúbilo „podporiť obnovu a rekonštrukciu Ukrajiny po nezákonnej ruskej invázii“, povedal prezident skupiny Svetovej banky Ajay Banga. Medzi nimi sú napríklad Virgin, Sanofi, Philips, Hyundai Engineering alebo Citi.

Vyjadrenia premiéra Sunaka

Britský premiér Rishi Sunak účastníkom konferencie o obnove Ukrajiny povedal, že urýchlenie hospodárskej obnovy Ukrajiny závisí od „partnerstva vlád, medzinárodných finančných inštitúcií a podnikateľských lídrov“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ako sme videli v Bachmute a Mariupoli, čo si Rusko nemôže vziať, to sa bude snažiť zničiť. To isté chcú urobiť aj s ukrajinskou ekonomikou,“ povedal Sunak a dodal, že spolu so spojencami budú „naďalej podporovať obranu Ukrajiny a protiofenzívu a budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné, kým budú pokračovať k víťazstvu v tejto vojne“.

Finančná pomoc Ukrajine

Sunak zároveň oznámil „prelomový balík finančnej podpory“ zo strany Spojeného kráľovstva, ktorý bude zahŕňať tri miliardy dolárov vo forme úverových záruk Svetovej banky, 305 miliónov dolárov v rámci bilaterálnej pomoci a do 318 miliónov dolárov v rámci
„rozšírenia britských medzinárodných investícií na Ukrajine“.

Tieto prostriedky použijú na podporu verejných služieb na Ukrajine, ako sú školy a nemocnice. Podľa Downing Street tento balík „zvyšuje nevojenskú pomoc Spojeného kráľovstva Ukrajine na viac ako 4,7 miliardy libier“.

Britský premiér vo svojom prejave oznámil aj nový rámec pre poistenie vojnových rizík. „Je to obrovský krok vpred smerom k pomoci poisťovateľom upisovať investície na Ukrajine, čím sa odstráni jedna z najväčších prekážok a investori získajú dôveru, ktorú potrebujú, aby konali,“ uviedol ďalej Sunak. Zdôraznil tiež, že Rusko by malo zaplatiť za „deštrukciu, ktorú spôsobilo“ na Ukrajine.

EÚ má voči Ukrajine zodpovednosť

Účastníkom konferencie v Londýne sa prostredníctvom videospojenia prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajina podľa neho potrebuje na pomoc pri obnove a rekonštrukcii „skutočné projekty“. „Musíme prejsť od vízie k dohodám a od dohôd k reálnym projektom,“ vyzval.

Ukrajinská delegácia v Londýne, vedená premiérom Denysom Šmyhaľom, podľa neho „predstaví konkrétne veci, ktoré navrhujeme spoločne urobiť počas môjho funkčného obdobia“. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa v stredu na konferencii vyjadrila, že Európska únia má voči Ukrajine „osobitnú zodpovednosť“. Dodala pritom, že potrebujú, „aby do hry vstúpil súkromný sektor“ a investoval na Ukrajine.

Bude súčasťou Únie?

Upozornila tiež na utorkový návrh Európskej komisie na štvorročný balík finančnej pomoci pre Ukrajinu, ktorý by podľa nej mali financovať z grantov z európskeho rozpočtu, pôžičiek získaných na kapitálových trhoch a prípadne aj z „výnosov z imobilizovaných ruských aktív“.

Komisia podľa nej predloží návrh týkajúci sa týchto ruských aktív ešte „pred letnými prázdninami, pretože páchateľ musí niesť zodpovednosť“. Dodala pritom, že nepochybuje, že Ukrajina „bude súčasťou našej Únie“.

Pomoc od Spojených štátov

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v Londýne oznámil, že Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške 1,3 miliardy dolárov. Vo svojom prejave uviedol, že táto podpora poslúži na „generálnu opravu energetickej siete“ a modernizáciu ďalšej kritickej infraštruktúry.

„Cieľom obnovy je položiť základy pre Ukrajinu, aby mohla prosperovať ako bezpečná, nezávislá krajina, plne integrovaná v Európe a prepojená s trhmi na celom svete,“ vysvetlil Blinken.

Priblížil pritom, že 657 miliónov dolárov pomôže modernizovať ukrajinské železničné trate, prístavy a ďalšiu kritickú infraštruktúru, 100 miliónov sa použije na pomoc pri digitalizácii národných systémov „na zvýšenie rýchlosti a zníženie korupcie“, 35 miliónov pôjde ukrajinským podnikom a viac ako 520 miliónov z celkovej sumy poputuje na spomenutú pomoc pri rekonštrukcii energetickej siete.

Na konferencii sa zúčastňujú zástupcovia viac ako 60 štátov, 30 medzinárodných organizácií a 400 podnikov, uviedol v stredu počas jej otvorenia britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Britský minister zahraničných vecí, Britský premiér, Konferencia, Plán rekonštrukcie Ukrajiny, pomoc Ukrajine, Predsedníčka Európskej komisie (EK), rusko-ukrajinský konflikt, svetová banka, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Finančnú podporu Ukrajine prisľúbili stovky globálnych firiem, Sunak oznámil aj „prelomový balík“ pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet