Merkelová vyzvala Nemcov na dodržiavanie opatrení, žiadna krajina nedokázala zastaviť tretiu vlnu pandémie

Merkelová vyzvala Nemcov na dodržiavanie opatrení, žiadna krajina nedokázala zastaviť tretiu vlnu pandémie

24.4.2021 (Webnoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala obyvateľov, aby dodržiavali celoštátne pandemické opatrenia, ktoré vstúpili do platnosti o polnoci z piatka na sobotu. Nové opatrenia sú prísne, avšak potrebné, aby sa zastavilo šírenie koronavírusu, uviedla kancelárka v pravidelnom sobotňajšom príhovore.

Nemecká agentúra pre kontrolu chorôb v piatok hlásila 23 392 nových potvrdených infekcií a ďalších 286 úmrtí súvisiacich s ochorením Covid-19. Od začiatku pandémie v Nemecku evidujú takmer 3,3 milióna infikovaných osôb a 81 444 úmrtí.

Opatrenia sú potrebné

Opatrenia sú „naliehavo potrebné“, povedala Merkelová. Kritikom, ktorí reštrikcie označujú za prehnané odkázala, že krajiny ako Veľká Británia, Portugalsko a Írsko práve vďaka prísnym lockdownom výrazne zredukovali mieru infekcií.

Viac o téme: Koronavírus

„Žiadna krajina, ktorá dokázala zastaviť tretiu vlnu pandémie a potom opäť uvoľniť reštrikcie to neurobila bez prísnych opatrení, akým je zákaz nočného vychádzania,“ uviedla kancelárka.

Parlament schválil nový zákon

Nový pandemický zákon schválil nemecký parlament tento týždeň. Na jeho základe bude môcť vláda v Berlíne rozhodovať o zákaze vychádzania od 22:00 do 5:00, obmedzovať osobné kontakty, zatvárať športové zariadenia a zatvárať obchody alebo obmedzovať do nich vstup.

Tieto opatrenia sa uplatnia v oblastiach, v ktorých bude týždenný priemer nových prípadov koronavírusu vyšší ako 100 na 100-tisíc obyvateľov. Zákon sa má uplatňovať do konca júna.

Viac k témam: bezpečnostné opatrenia, COVID-19, Koronavírus COVID-19 v Nemecku
Zdroj: Webnoviny.sk – Merkelová vyzvala Nemcov na dodržiavanie opatrení, žiadna krajina nedokázala zastaviť tretiu vlnu pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet