Miliardár a Trumpov prívrženec Elon Musk je údajne v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Putinom

Miliardár a Trumpov prívrženec Elon Musk je údajne v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Putinom

26.10.2024 (SITA.sk) – Americký miliardár Elon Musk, ktorý je kľúčovým spojencom republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, je posledné dva roky v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

Hlas republikánov

Osoba oboznámená so situáciou, ktorá hovorila pod podmienkou anonymity, potvrdila agentúre The Associated Press, že Musk a Putin boli v kontakte prostredníctvom telefonátov. Podrobnosti o frekvencii hovorov, kedy k nim došlo, ani o ich obsahu však tento zdroj neposkytol.

Musk, najbohatší muž sveta, ktorý vlastní automobilku Tesla a sociálnu platformu X, sa stal popredným hlasom republikánov. Do Trumpovej predvolebnej kampane nalial milióny dolárov a premenil platformu X, bývalý Twitter, na sieť obľúbenú u Trumpových priaznivcov. Trump prisľúbil, že ak voľby vyhrá, dá Muskovi úlohu vo svojej administratíve.

Národná bezpečnosť

Musk a Putin opakovane hovorili o osobných záležitostiach, podnikaní a geopolitike, uviedol The Wall Street Journal s odvolaním sa na viacerých súčasných a bývalých amerických, európskych a ruských predstaviteľov. Počas jedného rozhovoru Putin požiadal Muska, aby neaktivoval svoj satelitný systém Starlink nad Taiwanom ako láskavosť pre čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorého väzby s Putinom sa zintenzívnili, informoval denník.

Telefonické rozhovory medzi Muskom a Putinom Rusko popiera. Musk v roku 2022 povedal, že s Putinom hovoril iba raz, v telefonáte pred 18 mesiacmi zameranom na vesmír. Muskove kontakty s Putinom vyvolávajú otázky, aj pokiaľ ide o americkú národnú bezpečnosť vzhľadom na prácu jeho spoločností pre vládu. Muskova firma SpaceX napríklad má miliardové príjmy ako partner amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír.

Viac k témam: americké prezidentské voľby, bývalý americký prezident, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Miliardár a Trumpov prívrženec Elon Musk je údajne v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Putinom © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Svet