Rusko musí byť zbavené svojich bojových schopností, aby už nikdy nikoho neohrozovalo, hovorí americký generál

Rusko musí byť zbavené svojich bojových schopností, aby už nikdy nikoho neohrozovalo, hovorí americký generál

Generál Ben Hodges, bývalý veliteľ americkej armády v Európe a teraz jeden z najuznávanejších vojenských expertov, zostáva optimistický, pokiaľ ide o víťazstvo Ukrajiny vo vojne, ktorú rozpútalo Rusko. Ruská armáda stratila morálku a nemá šancu na víťazstvo.

Generál Ben Hodges v rozhovore pre Novoye Vremya povedal, že ruská armáda už stratila akúkoľvek šancu obrátiť udalosti na fronte vo svoj prospech. Okrem toho bude blížiaca sa zima vyhovovať Ukrajincom, ktorí majú dostatok kvalitného vybavenia na boj aj pri veľmi nízkych teplotách. Rusi na druhej strane nemajú takmer nič, a preto sú podobní nemeckej armáde v Stalingrade.

Podľa generála Hodgesa Rusi už dosiahli takzvané vyvrcholenie, bod, ktorý prvýkrát opísal pruský vojenský teoretik z 19. storočia Carl von Clausewitz ako bod, v ktorom útočiaca strana stráca schopnosť útočiť. Je to spôsobené stratami, nedostatkom zdrojov, ale aj tým, že odpor súpera je príliš silný alebo samotní vojaci strácajú bojovú morálku. Tento koncept je však podľa vojenských teoretikov dôležitý, pretože brániaca strana pomáha pochopiť, či súper už dosiahol vrchol. „Myslím si, že Rusi dosiahli svoj vrchol pred niekoľkými týždňami,“ povedal Hodges.

Dôvody sú jasné – ruská logistika sa stáva čoraz nespoľahlivejšou, velitelia armády sú nesúrodí a strácajú morálku a vojaci majú malú chuť bojovať. „A samozrejme, ukrajinskí obrancovia sú veľmi, veľmi profesionálni, úspešne narúšajú logistické reťazce nepriateľa. Preto som si istý, že Rusi dosiahli vrchol tejto vojny,“ dodáva Hodges. Podľa generála to bola príležitosť ukončiť vojnu už tento rok. Píše portál Forum24.cz.

„Jediný spôsob, ako môže Rusko eskalovať tento konflikt, je použitie jadrových zbraní na území Ukrajiny, čo sa zdá byť nepravdepodobné,“ hovorí Ben Hodges. Dokonca aj Rusi chápu, že takýto krok bude nevyhnutne znamenať odvetné akcie USA alebo Veľkej Británie a Rusi to napriek všetkým svojim propagandistickým vyhláseniam nechcú. „A tiež si myslím, že oligarchovia, ktorí pomáhajú Putinovi udržať si moc, tiež nie sú spokojní s takýmto rozhodnutím, pretože reakcia USA a Veľkej Británie by bola veľmi tvrdá,“ vysvetľuje generál Hodges. Navyše, podľa jeho názoru je Putin mimoriadne cynický a bezohľadný, ale nie je blázon. „Preto považujem takýto zvrat udalostí za nepravdepodobný,“ povedal Hodges.

0Shares
Správy Svet