Španielsko: 92% kontaktovaných marockých rodín si nepraje svoje deti späť z Ceuty

Španielsko: 92% kontaktovaných marockých rodín si nepraje svoje deti späť z Ceuty

Minulý týždeň sa úrady v španielskom meste Ceuta začali zameriavať na otázku viac ako tisíc neplnoletých marockých maloletých bez sprievodu, ktoré zostali v Ceute v dôsledku migračnej krízy rozpútanej 17. mája. Ako informovala El Faro Ceuta, stále existujú stovky mladí ľudia, ktorí zostávajú na ulici. Miestna správa už má chránených 1 125 maloletých a polícia preveruje stav ďalších 920 osôb.

Služba ochrany detí vedie dôkladný skríningový proces, ktorého súčasťou sú testy určovania veku vykonávané v nemocniciach. Ďalej bolo pomocou MVO Save The Children uskutočnených viac ako 150 rozhovorov s deťmi a dospievajúcimi.

V týchto prípadoch bola získaná dokumentácia a dalo by sa zabrániť zbytočným rádiologickým testom. Postupy s niečo viac ako polovicou skupiny, teda s 80, sa tak zrýchlili a úrady mohli nadviazať kontakt so 79 rodinami. Výsledok týchto rozhovorov bol „zničujúci“, najmä v porovnaní so 4 400 hovormi prijatými po kríze na telefónnej linke pre rodičov, aby mohli čo najskôr lokalizovať svoje deti.

Celkovo sa 92,5 percenta rodičov „zaujíma“ o postavenie ich detí, najradšej by však boli, keby zostali v Španielsku “z dôvodu sociálno-ekonomických alebo rodinných dôvodov, nedostatku peňazí, chudoby, vyšších nákladov na lieky … „. Iba v šiestich prípadoch mali rodičia záujem o opätovné stretnutie so svojimi deťmi. Španielske úrady vyzývajú Maroko, aby uľahčilo repatriáciu, prvé tri pokusy však boli „neúspešné“. Píše portál RMX.

„Pri postupoch repatriácie je potrebné nielen skontrolovať príslušnosť, ale aj posúdiť riziká kontaktu, životaschopnosť návratu a súhlas rodičov a maloletých. To nás robí zodpovednými za týchto maloletých a nemôžeme dať ich polícii alebo dokonca agentom, ktorí im otvorili dvojtýždňové dvere, aby mohli opustiť svoju krajinu, “argumentuje šéf oblasti.

 

0Shares
Svet